'Eigen schuld'

Zelftests in winkels uitverkocht, ketens overvallen door 'extreme vraag'

30 november 2021 07:43 Aangepast: 30 november 2021 13:56
Voor leerlingen vanaf groep zes is het advies om zich twee keer per week te testen. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

De vraag van consumenten naar coronazelftests is sinds de persconferentie van vrijdag meer dan vertienvoudigd. In veel winkels zijn ze dan ook uitverkocht. Dat had makkelijk voorkomen kunnen worden, zegt een importeur.

"We zijn net uitverkocht", zegt Menno van der Kooij, verkoopmanager bij Focus Green. Het bedrijf verkoopt onder meer zelftests van Flowflex aan particulieren en kleinere bedrijven.

In vergelijking met de dagen voor de persconferentie is de vraag nu tien keer zo hoog, zegt hij. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Coronazelftesten amper nog te krijgen na oproep Rutte

Afgelopen vrijdag werden de maatregelen tegen corona aangescherpt. Zo moeten leerlingen vanaf groep zes zich twee keer per week testen. Ook met het oog op Sinterklaas, komend weekend, is er meer vraag naar coronazelftests.

'Lastig om nieuwe voorraden te kopen'

"Er zijn nu ruim 20.000 positieve coronatests per dag, die mensen testen eerst thuis een of twee keer voordat ze naar de teststraat gaan en dan ben je als gezin gelijk door je voorraad heen", zegt Van der Kooij. "We proberen voor zover mogelijk nieuwe voorraden in te kopen, maar dat is lastig. Je moet al je kanalen aanspreken."

Hij denkt dat het goed zou kunnen dat importeurs zonder komen te zitten. Maar er zijn wel nieuwe voorraden onderweg, als je nu bestelt dan heb je eind deze week of begin volgende week je bestelling binnen, belooft de handelaar. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De nieuwe virusvariant omikron: hoeveel zorgen moeten we ons maken?

'Kwestie van prijs en afspraken'

De winkelketens hebben de tekorten aan zichzelf te wijten, zegt Winand van Dooren, directeur van Benelux Medical, de importeur van onder meer zelftests van Healgen. "Als je je leverancier een betere prijs had willen betalen en goede afspraken had gemaakt over levering voor de langere termijn, dan was dit niet gebeurd."

"De fabrikant van Healgen heeft voldoende capaciteit om Nederland van zelftesten te voorzien. Maar winkelketens bestellen het liefst als de vraag stijgt, en niet nu al voor over een paar weken, omdat ze dan vrezen misschien met een voorraad te blijven zitten", aldus Van Dooren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hersteld van corona? Dan is je QR-code nu een jaar geldig

Ook goed nieuws

"Wij voorzagen al vanaf september dat de vraag zou stijgen, als mensen meer naar kantoor gaan, dan moet er meer worden getest en nu is het een gekkenhuis", zegt hij. "Je moet niet op het piekmoment willen inkopen." Volgens hem kunnen zijn vaste klanten wel meteen beleverd worden, maar voor nieuwe klanten is er een wachttijd.

Toch is er volgens Van Dooren ook goed nieuws. Over twee tot drie weken is er wel weer genoeg, verwacht hij. Dat is de tijd die er nodig is om de zelftests te produceren in China, waar ze bijna allemaal vandaan komen, en om ze hiernaar toe te brengen met het vliegtuig.

Kruidvat en Etos

"Online zijn zelftests nu niet verkrijgbaar", bevestigt Aicha Moussaoui, woordvoerder van AS Watson, het moederbedrijf van Kruidvat. Ze zegt dat Kruidvat is overvallen door de 'extreme' vraag. Ze wil niet ingaan op de vraag of Kruidvat te veel op de prijs heeft gelet en geen afspraken voor de langere termijn heeft gemaakt met leveranciers.

Bij Etos zijn inmiddels weer zelftesten verkrijgbaar, laat Pauline van den Brandhof, woordvoerder van Albert Heijn, Etos en Gall&Gall weten in een mail. De site van Etos meldt inderdaad dat zelftests in een verpakking van één stuk weer te bestellen zijn, maar een verpakking van vijf stuks is tijdelijk niet op voorraad.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore