Ga naar de inhoud
Onderzoek nodig

Twijfels ACM bij overname Landal door Roompot: 'Mogelijk te sterke positie'

Vakantiehuisjes van Landal bij Hoek van Holland. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Peter Hilz

De overname van vakantiehuisjesketen Landal door concurrent Roompot is nog geen gelopen race. Het nieuwe bedrijf zou wel eens te machtig kunnen worden, vreest de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Er is extra onderzoek nodig om de gevolgen van het fusieplan in kaart te brengen.

Halverwege juni van dit jaar kondigden de twee bedrijven aan dat ze samen willen uitgroeien tot een Europese speler van formaat. Daarbij werd toen al gemeld dat het plan nog wel afhankelijk is van goedkeuring van mededingingsautoriteiten.

Roompot
Lees ook:
Roompot en Landal willen fuseren tot Europese vakantiereus

In Nederland zal die goedkeuring niet zomaar komen, blijkt vandaag. "Door de overname krijgen Roompot en Landal mogelijk een te sterke positie op de markt voor vakantieparken in Nederland", laat de ACM weten in een persbericht.

Hoe stevig is de concurrentie?

De reden voor de twijfel bij de ACM is dat Roompot de grootste keten van Nederland is en Landal de op één na grootste. Verder zijn ook Center Parcs en EuroParcs grote spelers op de Nederlandse vakantiehuisjesmarkt.

De toezichthouder wil daarom checken hoe groot de concurrentie tussen de twee bedrijven onderling is en hoe hevig de concurrentiestrijd met andere aanbieders is.

Gevolgen voor consument...

Het samengaan van de twee grootste ketens kan grote gevolgen hebben voor consumenten die een huisje willen huren. De toezichthouder wil uitzoeken of het nieuwe bedrijf zo machtig wordt, dat het de prijzen flink kan verhogen omdat er toch nauwelijks alternatieven voor consumenten zijn. 

Ook komt er onderzoek wat de gevolgen zijn voor de eigenaren van andere vakantieparken en particulieren die daar een huisje hebben. Roompot en Landal spelen namelijk een grote rol in de verhuur van deze huisjes. 

... en eigenaren

De twee bedrijven regelen niet alleen de verhuur, maar nemen ook de marketing en het beheer ervan voor hun rekening. Een van de zaken die de ACM wil onderzoeken, is of de servicekosten die de parken voor deze diensten rekenen, niet heel erg hard zullen stijgen als de twee bedrijven samen gaan. 

Of het onderzoek er komt, is nog maar de vraag. Landal en Roompot zijn nu aan zet. De twee bedrijven moeten de ACM laten weten of zij de overname nog wel door willen laten gaan. 

Roompot zet door

"Wij hebben er alle vertrouwen in dat de toezichthouder deze overname zal bevestigen", aldus woordvoerder Baptiste van Outryve namens Roompot. Het onderzoek is geen reden om van de overname af te zien, meldt hij. 

De bedrijven waren er ook al vanuit gegaan dat er onderzoek gedaan zou worden, en dat levert volgens Van Outryve dan ook geen vertraging op. "We hadden deze periode voorzien en zullen deze benutten om onze toekomstplannen nog beter vorm te geven", voegt hij toe. 

Landal reageerde niet direct inhoudelijk op een verzoek om commentaar.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van