Sfeer uit mengpaneel

Dankzij de geluidstechnicus of jinglelaar lijken de lege stadions toch vol

29 november 2021 17:58 Aangepast: 29 november 2021 20:37
De tribune afgelopen zondag bij Heerenveen-PSV. Beeld © ANP

Ze zijn er niet, maar je hoort ze wel: ondanks de lege stadions zijn er op tv toch supporters te horen tijdens wedstrijden. Het gejoel, gefluit en gejuich komt van bedrijven als NEP en EMG. Wat en wanneer de zogeheten 'jinglelaar' van dienst laat horen, luistert nauw. 'Joden, Joden' kan niet door de beugel, maar 'boeren, boeren' mag wel.

"Zaterdagamateurs." Zo klinkt het eredivisievoetbal volgens geluidstechnicus Patrick Geurts als je niets aan het geluid doet nu er weer zonder publiek wordt gespeeld.

Om dat te voorkomen werd in het vorige seizoen al een begin gemaakt met het toevoegen van publieksgeluid bij de topwedstrijden die voor lege tribunes gespeeld werden. 

Virtueel bomvol

"Wij waren daar toen al heel ver in", zegt Geurts die werkt bij NEP, een Hilversums bedrijf dat onder meer de registratie van televisieprogramma's verzorgt.

Nu er vanwege de coronamaatregelen opnieuw zonder publiek gespeeld wordt, reist hij sinds deze maand ieder weekend af naar een voetbalstadion om bij de televisieregistratie voor extra geluid te zorgen. Dankzij het pionierswerk tijdens de vorige publieksloze periode, is er inmiddels veel ervaring op het gebied van geluid bij voetbalwedstrijden. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuwe baan: het geluid van een meelevende Kuip of Arena creëren

"Als ik bij een thuiswedstrijd van bijvoorbeeld Cambuur het geluid moet verzorgen, maak ik gebruik van geluidsmateriaal van eerdere thuiswedstrijden van Cambuur", vertelt Geurts.

Finetuning

"Dan knip ik alle balcontactmomenten, het fluitje van de scheidsrechter en spreekkoren die niet kunnen eruit. Van de rest maak ik een lange loop van stadiongeluid", legt hij uit. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Ajax-trainer Ten Hag: uitstel eredivisieduels ten koste van ritme

Dan komt de finetuning. "Ik maak aparte geluidsbestanden van het fluiten van publiek, het 'oeh' roepen bij een gemiste kans, het applaus bij een leuke actie en nog een heleboel andere momenten."

Die komen allemaal onder aparte knoppen te staan op het geluidspaneel dat Geurts voor zich heeft tijdens de wedstrijd, in een extra busje naast de vrachtwagen voor de beeldregie bij het stadion. "Ik zou er wel bij kunnen in die regiewagen maar vanwege corona moet ik om afstand te houden toch in een apart busje zitten."

Jinglelaar

Bij NEP zijn vier mensen die de voetbalwedstrijden kunnen voorzien van extra geluid. Ze worden ook wel jinglelaar genoemd omdat het mensen zijn die ook vaak jingles maken voor andere televisieprogramma's. "Belangrijk is dat ze wat van voetbal afweten", waarschuwt Geurts.

"De liedjes van de verschillende clubs lijken namelijk soms best op elkaar. Als ik dan Feyenoordgezang laat horen terwijl er twee andere ploegen op het veld staan, is dat natuurlijk niet goed. Gelukkig is mijn bibliotheek met stadiongeluiden nu veel groter geworden."

Geurts aan het werk bij een CL-wedstrijd. Geurts aan het werk bij een CL-wedstrijd.

Boeren mag, Joden niet

Waar in het stadion nog regelmatig foute spreekkoren klinken, hoor je die niet bij het toegevoegde geluid. "Een collega maakte ooit eens de fout om bij Ajax supporters te laten horen die 'Joden, Joden' riepen. Dat was niet de bedoeling. Bij PSV laat ik ook wel eens 'boeren, boeren' horen. Dat mag nog wel."

De extra geluidstechnici met hun geluidspaneel vol specifieke stadiongeluiden worden alleen ingezet voor de belangrijkere wedstrijden in de eredivisie. Bij minder belangrijke wedstrijden en in de Keukenkampioendivisie wordt alleen de loop met algemeen stadiongeluid aangezet zodat het niet te kil klinkt.

"Als je hoort dat het publiek meegaat met de actie dan kun je ervan uitgaan dat een van ons erbij is", zegt Geurts. "En bij een wedstrijd van de Champions League zijn wij er natuurlijk extra op gebrand om het perfect te doen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van