'Even minder werken is geen punt'

Kinderen thuis? Bij veel bedrijven kunnen werknemers dat goed regelen

27 november 2021 17:08 Aangepast: 27 november 2021 21:20
Beeld © DAF Trucks

Heb je kinderen die niet naar school kunnen omdat een klasgenootje positief is getest? Bij veel bedrijven is dat voor de ouders niet zo'n probleem. Ze krijgen de ruimte om ervoor te zorgen dat hun thuissituatie goed is geregeld en bedrijven kunnen dat ook goed opvangen.

Het zal voor ouders een hele geruststelling zijn dat vrijdagavond tijdens de persconferentie van het kabinet werd verteld dat de scholen, in ieder geval voorlopig, open blijven. Maar als een klasgenootje van je kind positief is getest, of de leraar, dan moet soms de hele klas naar huis.

Je kunt je kind 4 of 11 niet zomaar een hele dag alleen laten, dus wat doe je dan en levert dat geen problemen op voor de werkgever?

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Avondlockdown en afstand houden: dit zijn de nieuwe coronamaatregelen op een rij

Flexibel

"Bijna iedereen bij ons werkt thuis. We hebben voor een goede werkplek gezorgd", aldus Karin van der Pol, woordvoerder van ING Bank. Maximaal vijf procent van de ongeveer 15.000 vaste medewerkers moet naar kantoor, omdat ze een cruciale functie hebben, zegt zij.

Werknemers zijn daarom ook flexibel. Ze kunnen binnen hun team overleggen hoe ze, afhankelijk van in welke situatie hun partner zit, hun werk kunnen inrichten, aldus Van der Pol. "En als werknemers die vanwege de aard van hun werk grotendeels op kantoor werken, thuis bij hun kinderen moeten blijven, dan kijken we of een collega naar kantoor kan komen", zegt Van der Pol.

'In de avond presentatie maken'

Ook bij ABN Amro is het flexibel. "Werknemers melden in hun team als hun kinderen thuis moeten blijven en dan wordt er samen gezocht naar een oplossing. We weten allemaal dat het een tijd is waar we voor dit soort situaties kunnen komen te staan", zegt Jarco de Swart, woordvoerder van ABN Amro.

Als je overdag niet goed aan werken toe komt vanwege je kinderen, dan kun je je werk op andere tijden doen, dat is geen probleem. "Een presentatie kun je ook 's avonds maken. En als je even wat minder werkt, dan is dat ook geen probleem." Bij ABN Amro werkt, net als bij ING Bank, bijna iedereen thuis.

'Als je even wat minder werkt, dan is dat ook geen probleem'

Diensten ruilen of wisselen

Maar niet overal kun je zomaar thuiswerken. Bij DAF Trucks in Eindhoven, bijvoorbeeld. Maar toch leidt dat niet tot problemen, aldus woordvoerder Rutger Kerstiens. "Samen met de medewerkers bekijken we wat er tot de mogelijkheden behoort. Kantoormedewerkers werken zo veel mogelijk thuis en voor collega’s in de productie kan het ruilen of wisselen van diensten een optie zijn en soms wordt er een vrije dag, ADV of zorgverlof opgenomen", laat Kerstiens weten.

Bij de assemblage van trucks werken ze bij DAF in twee ploegen. In andere fabrieken wordt ook in de nacht doorgewerkt. In Nederland werken bij DAF Trucks ruim 6000 mensen in de productie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

OMT vraagt kabinet opnieuw langere kerstvakantie te overwegen

"Dit vraagt van zowel werkgever als medewerker extra flexibiliteit en die proberen we met z’n allen zo veel mogelijk te bieden", aldus Kerstiens. Werknemers kunnen ook op andere plekken binnen de productie worden ingezet, stipt hij aan. Dat heeft er volgens hem nog niet toe geleid dat de productie of de volumes moesten worden aangepast.

'Eerst thuissituatie op orde krijgen'

Een ander bedrijf waar het voor veel werknemers lastig is om thuis te werken is ASML, dat machines bouwt waarmee chipfabrikanten als Intel en Samsung chips produceren. Van de circa 15.000 werknemers in het Noordbrabantse Veldhoven, kunnen er zo'n 3000 niet thuiswerken, vertelt Monique Mols, hoofd mediarelaties.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Winkels om 17.00 uur dicht: hoe voorkomen we drukte in de binnenstad?

"Maar de thuissituatie is even belangrijk als het werk, medewerkers moeten eerst hun thuissituatie op orde krijgen. We vertrouwen erop dat collega's dat onderling regelen. We hebben alle begrip voor mensen met kinderen." Volgens haar heeft dat bij ASML niet tot problemen in de productie geleid.

Vakbonden: geen klachten

Ook volgens de vakbonden slagen werkgevers en werknemers er heel aardig in om er samen uit te komen. "Ik heb nog geen klachten gehoord", zegt woordvoerder Mariëtte van Dijk van vakbond FNV.

En Bart Jochems, persvoorlichter (a.i.) bij vakbond de Unie, zegt nog geen signalen te hebben gehad dat het niet goed kon worden geregeld.

Oproep

Wil je hier iets over kwijt, of heb je tips over bedrijven waar het niet zo makkelijk is om te regelen dat je vanwege kinderen thuis kunt werken? Stuur dan een mail naar paul.le.clercq@rtl.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore