Ga naar de inhoud
Van 0,01 naar 0,00 procent

Kleine spaarders krijgen vanaf 2022 helemaal geen rente meer bij ING

De spaarrente voor gewone spaarders gaat naar 0 procent. Beeld © Robin Utrecht/ANP

Spaarders bij ING met een saldo tot 100.000 euro krijgen vanaf volgend jaar helemaal geen rente meer op hun spaarrekening. De grootste bank van Nederland ziet zich genoodzaakt de spaarrente voor deze groep te verlagen van 0,01 tot 0,00 procent.

ING noemt in een toelichting de 'moeilijke marktomstandigheden' waarmee de bank zegt te maken te hebben. Zo spaarden Nederlanders sinds de corona-uitbraak bijna 40 miljard euro bij elkaar, terwijl de vraag naar leningen door consumenten en bedrijven juist minder werd.

Omdat banken sinds september 2019 verplicht zijn hun overschot aan spaargeld te stallen bij de Europese Centrale Bank (ECB) tegen een negatieve rente van 0,5 procent kost dit hun steeds meer geld. Banken berekenen dit in toenemende mate door aan hun klanten.

Wat
Lees ook:
Wat te doen met je spaargeld als je geen negatieve rente wilt betalen?

Niet de eerste

Als gevolg van deze situatie hadden spaarders met meer dan 100.000 euro op hun rekening bij ING al te maken met een negatieve spaarrente van 0,5 procent. De kleinere vermogens worden voorlopig door ING gespaard, maar nóg verder kan ING niet zakken.

ING is niet de eerste bank die de rente voor gewone spaarders op 0 zet. ABN Amro besloot hier vorig jaar al toe. Bij de andere grote twee, Rabobank en ASN, krijgen spaarders vooralsnog 0,01 procent rente op direct opneembaar krediet. De vraag is voor hoe lang nog.

Waarom een lage rente voor spaarders én banken een probleem is

02:33
RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief