Ga naar de inhoud
Tot 1 miljard euro

Grote massaclaim tegen Renault en Dacia om dieselschandaal

Auto's van Renault en Dacia worden vervoerd op de snelweg. Beeld © Peter Hilz/ANP

De Nederlandse Stichting Car Claim dient een grote massaclaim in tegen autobouwers Renault en Dacia vanwege het dieselschandaal. Waarschijnlijk krijgt de eis een totale omvang van tussen de 450 miljoen en 1 miljard euro.

Volgens de organisatie is recent aangetoond dat beide merken speciale software gebruikten om de uitstoot van broeikasgassen kunstmatig te verlagen. "Bij normaal gebruik stoten die auto's tot wel zestien keer meer stikstof uit dan wettelijk is toegestaan", zegt voorzitter Guido van Woerkom.

Misleiding

Volgens hem waren Renault en Dacia hiervan op de hoogte, maar besloten ze dat stil te houden tegenover hun klanten. "Die zijn hierdoor misleid", aldus Van Woerkom. "Zij hebben een gebrekkig product gekocht dat niet aan de wet voldoet en hebben daarvoor te veel betaald."

Volkswagen
Lees ook:
Volkswagen wordt gigant in elektrisch rijden: 'Gaan Tesla wegvagen'

De procedure is naast het Franse Renault en het Roemeense zustermerk Dacia ook gericht tegen de Nederlandse importeur en de Nederlandse autodealers van deze merken. Het betreft alle dieselauto's die tussen 1 september 2009 en 1 september 2019 verkocht werden. Dat zijn er in Nederland ruim 150.000.

Volkswagen

Het sjoemeldieselschandaal kwam in 2015 aan het licht bij Volkswagen. Het Duitse concern gaf toen toe op grote schaal emissietesten te hebben gemanipuleerd met sjoemelsoftware, waardoor dieselwagens schoner leken dan ze in werkelijkheid waren. De kwestie heeft het autoconcern al vele miljarden gekost aan boetes en reparatiekosten.

Honderden
Lees ook:
Honderden miljoenen schadevergoeding voor gedupeerde eigenaren sjoemeldiesels

In de jaren erna breidde 'dieselgate' zich verder uit. Naast Volkswagen gebruikte ook Daimler sjoemelsoftware, wat het moederbedrijf van Mercedes-Benz in de Verenigde Staten al miljarden kostte. Tegen Daimler lopen in Nederland ook verschillende zaken. Daar komen nu dus Renault en Dacia bij.

Grote namen

Afgelopen zomer bepaalde de rechter in een zaak van Stichting Car Claim tegen Volkswagen, toeleverancier Bosch, importeur Pon en Nederlandse autodealers dat mensen en bedrijven die sjoemeldiesels hebben gekocht recht hebben op in totaal honderden miljoenen euro's compensatie. Tegen deze uitspraak loopt nog een hoger beroep.

Stichting Car Claim werd in 2015 opgericht om gedupeerden financieel te compenseren. Het bestuur bestaat uit grote namen, onder wie Van Woerkom (oud-directeur van de ANWB), Fausto Pocar (voormalig president van het Joegoslaviëtribunaal) en Marten Oosting (voormalig Nationale ombudsman en oud-lid van de Raad van State).

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief