Haagse zorgen onterecht

Unilever: hoofdkantoor weg, maar honderden banen in Nederland erbij

19 november 2021 09:28 Aangepast: 19 november 2021 10:11
Het kantoor van Unilever aan het Weena in Rotterdam. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Harold Versteeg

Hoofdkantoren in Nederland. Het kabinet noemt ze keer op keer 'heel belangrijk'. Voor de werkgelegenheid bijvoorbeeld. Maar na het verdwijnen van Unilevers hoofdkantoor naar Londen zijn er alleen maar meer banen in Nederland bijgekomen, leert navraag door RTL Z.

Ruim een jaar geleden, in juni 2020, moest Eric Wiebes even slikken. Unilever, één van de iconen van het Nederlandse bedrijfsleven, liet weten zijn hoofdkantoor te willen vestigen in Londen.

Het besluit kwam twee jaar nadat de soep- en zeepfabrikant een keus voor Rotterdam terug moest draaien, omdat de Britse aandeelhouders van het bedrijf geen brood zagen in wat ze 'Rotterdoom' noemden.

Miniatuurvoorbeeld
Juni 2020:

Unilever wordt Brits: kabinet verliest strijd van machtige beleggers

En dat nog wel nadat het kabinet er alles aan gedaan had om Unilever voor Nederland te laten kiezen. Het was zelfs bereid om een belasting af te schaffen waardoor de schatkist op jaarbasis 2 miljard euro zou mislopen.

Exit Unilever

Maar het mocht niet baten: de Britse aandeelhouders vreesden dat Unilever uit de FTSE100-index zou worden geknikkerd en ze zagen ook maar weinig in die typische Nederlandse wetgeving die de rechten van aandeelhouders inperkten.

Exit Unilever dus. Maar heel veel gevolgen voor de werkgelegenheid en de lokale en regionale economie heeft de verhuizing nog niet gehad, blijkt nu. RTL Z vroeg Unilever naar de ontwikkeling van het personeelsbestand en het aantal vestigingen in Nederland en de gemeente Rotterdam naar de economische gevolgen voor de gemeente en de regio.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Unilever verkoopt theedivisie voor 4,5 miljard euro

"Er is geen baan verhuisd van Rotterdam naar Londen", zegt Unilever. "Eind oktober 2021 werkten er 2700 mensen voor Unilever in Nederland verspreid over 5 vestigingen. Precies een jaar eerder waren dat 2400."

Het bedrijf heeft kantoren op het Weena en aan het Hofplein in Rotterdam en een Food Innovation Centre in Wageningen. Ook meegeteld zijn mensen die werken in de fabrieken van Ben & Jerry's in Hellendoorn en De Vegetarische Slager in Breda.

Meer personeel

Unilever breidde het aantal personeelsleden in Nederland verder uit door de overname van Paula's Choice, een fabrikant van huidverzorgingsproducten.

Dat heeft een Europees hoofdkantoor in Amersfoort waar 'ongeveer 100 mensen' werken. "Er is dus sprake van een stijging van het aantal medewerkers van 300 op de bestaande sites en 100 op een nieuwe", rekent het bedrijf voor.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Shell volgt Unilever: het oliebedrijf wil volledig Brits worden

In Rotterdam hebben ze ook maar weinig gemerkt van de verhuizing van Unilevers hoofdkantoor, zegt een woordvoerder van de gemeente. "Unilever is nog altijd één van de grootste werkgevers in het centrum van de stad. Er is ook nooit een kantoor gesloten. Er is een statutaire zetel verplaatst naar Londen. De directe gevolgen daarvan voor de lokale economie zijn marginaal."

Geen broodje minder verkocht

Doordat er op Weena 455 inmiddels 150 mensen méér werken dan een jaar geleden is er bijvoorbeeld 'geen effect op de omringende horeca'. Die verkoopt door de verhuizing van Unilevers hoofdkantoor geen broodje minder. 

En het is ook al niet zo dat er minder aan Unilever gelieerde expats in Rotterdam verblijven. "Die hoeveelheid is stabiel gebleven." Waarmee de soep in Rotterdam in ieder geval niet zo heet wordt gegeten als die in Den Haag misschien werd opgediend.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van