Wil beursgang Bol.com

Activistische belegger Elliott zet druk op Ahold

18 november 2021 08:04 Aangepast: 18 november 2021 08:33
Topman Paul Singer van activistische investeerder Elliott. Beeld © ANP

De activistische investeerder Elliott heeft een belang van ruim 3 procent genomen in supermarktconcern Ahold Delhaize. De Amerikaanse investeerder, geleid door miljardair Paul Singer, wil dat Ahold zijn webwinkel Bol.com deels naar de beurs brengt.

"We verwelkomen een constructieve dialoog met al onze aandeelhouders en waarderen hun inbreng", reageert een woordvoerder van Ahold tegen financieel persbureau Bloomberg.

Beursgang Bol.com

Ahold Delhaize maakte maandag plannen bekend om een deel van dochterbedrijf Bol.com naar de beurs te brengen. Daarmee wil het financiering ophalen, waarmee de onlinewinkel verder kan groeien.

Op dezelfde dag deed Paul Singer de verplichte melding over zijn belang in het supermarktconcern bij toezichthouder Autoriteit Financiele Markten (AFM).

In Het Financieele Dagblad ontkent een woordvoerster dat de plannen voor de beursgang van Bol.com zijn ontwikkeld onder druk van Elliott. Wel heeft de Amerikaanse investeerder een maand geleden in een gesprek zijn 'visie gedeeld' met Ahold Delhaize. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Supermarktreus Ahold Delhaize wil webwinkel Bol.com naar de beurs brengen

Bol.com zal een belangrijke rol blijven spelen in de strategische samenwerking met andere merken van Ahold Delhaize in de Benelux, benadrukte de onderneming. Het supermarktconcern wil ook op de lange termijn 'significante controle' over de webwinkel behouden.

De beursgang zal naar verwachting plaatsvinden in de tweede helft van 2022, onder meer afhankelijk van de marktomstandigheden.

Elliott geen onbekende

Het activistische Elliott is geen onbekende in het Nederlandse bedrijfsleven. Zo splitste verffabrikant AkzoNobel een aantal jaar geleden onder druk van Elliott zijn chemietak af nadat het bedrijf eerder een ongewenst overnamebod van het Amerikaanse PPG had afgewezen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deze 'aasgier' heeft AkzoNobel in het vizier

Financieel dienstverlener NN Group stond sinds begin vorig jaar onder druk van de activistische investeerder, om meer waarde voor aandeelhouders te creëren.

Ook bij Bayer en Twitter

Elliott roerde zich eerder ook bij de Duitse chemiereus Bayer en zou bij techconcern Twitter hebben aangedrongen op het vertrek van topman Jack Dorsey.

Ook andere activistische aandeelhouders hebben de laatste maanden hun oog laten vallen op Nederlandse bedrijven. Zo meldde Third Point zich eind vorige maand bij Shell met de oproep om het bedrijf te splitsen in een fossiel deel en een onderdeel dat zich met hernieuwbare energie bezighoudt.

Bij Just Eat Takeaway meent een aantal aandeelhouders dat het bezorgbedrijf het Amerikaanse Grubhub weer moet afstoten. De overname daarvan werd pas begin dit jaar afgerond.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van