Bedrijven

Rabobank weer aangepakt om falende aanpak witwassen

15 november 2021 20:10 Aangepast: 15 november 2021 20:21
Medewerkers van Rabobank aan het werk. Beeld © ANP

De Nederlandsche Bank (DNB) tikt Rabobank voor de derde keer op de vingers omdat de bank niet genoeg doet om witwassen tegen te gaan.

Dat heeft toezichthouder DNB vorige maand aan de bank laten weten, en is nu naar buiten gekomen. Wat de gevolgen zijn van het zogenaamde punititieve handhavingstraject, wil zowel Rabobank als DNB niet bekendmaken.

DNB valt erover dat Rabobank nog steeds niet van alle klanten de transacties in de gaten houdt en ongebruikelijke transacties meldt. Dat zijn vereisten uit de Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme (Wwft).

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Opgevoerde jacht op criminele klanten kost banken miljard euro per jaar

Opnieuw de mist in

In 2018 werd de bank daar ook al op aangesproken, met een dwangsom van 500.000 euro. Begin dit jaar bleek dat de bank nog altijd niet genoeg actie had ondernomen, want toen werd weer geconstateerd dat Rabobank niet aan alle eisen voldeed. Op dat moment werd de dwangsom verbeurd verklaard, en moest het bedrag daadwerkelijk betaald worden.

Volgens topman Wiebe Draijer zijn de processen bij de bank in de afgelopen jaren juist 'substantieel aangescherpt', en is zijn bedrijf er voortdurend mee bezig. "Hierover zijn we continu in gesprek met DNB."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De puinhoop bij ABN: dit ging er allemaal mis in de witwasaffaire

Onderzoek naar oud-bestuurders

Rabobank is niet de enige bank die in de problemen komt met een witwasaanpak die onvoldoende blijkt. ING en ABN Amro hebben beide honderden miljoenen euro's betaald na schikkingen met het Openbaar Ministerie (OM). Nog een bank ligt onder de loep wegens tekort schietend beleid, maar zowel het OM als DNB willen niet loslaten om welke bank dat gaat.

Het OM heeft daarnaast nog juridische onderzoeken lopen tegen verschillende oud-bestuurders van ABN AMRO, waaronder voormalig topman Gerrit Zalm. Ook voormalig ING-topman Ralph Hamers wordt vervolgd na een besluit van de rechter.

Banken geven jaarlijks 1 miljard euro uit aan het tegengaan van witwassen en de financiering van terrorisme, bleek eerder dit jaar uit onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Banken.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van