De rood-gele schelp van Shell. Het is een van 's werelds bekendste bedrijfslogos. En ook een van de oudste. Vanaf volgend jaar wordt die schelp waarschijnlijk weer volledig Brits. Shell verhuist dan z'n hoofdkantoor van Den Haag naar Londen. En daarmee is Shell opeens geen half Nederlands/half Brits bedrijf meer, zoals het de afgelopen 115 jaar wel was. Hoe zat dat ook alweer?
Ooit bestond Shell uit twee losse bedrijven: het Nederlandse Koninklijke Olie en het Britse Shell Co. De oorsprong van Nederlandse Koninklijke Olie ligt op het Indonesische eiland Sumatra, waar eind negentiende eeuw olie werd ontdekt.
Lampolie
Aardolie was toen nog een redelijk onbeduidend goedje, het werd bijvoorbeeld als lampolie gebruikt. Maar al rap veranderde dat, met de komst van de auto en schepen die op stookolie konden varen.
Opvallend was dat het bedrijf al vanaf de oprichting in 1890 het predicaat 'Koninklijk' opgeplakt kreeg. Geruchten gaan dat Koning Willem III al vanaf het begin aandelen bezat, al is dat nooit officieel bewezen.

Dan het Britse Shell: dat bedrijf kent zijn oorsprong in iets heel anders, namelijk de handel in Japanse sierschelpen. Later kwam daar ook lampolie bij. Toen er een logo bedacht moest worden, koos het bedrijf in 1900 voor een mosselschelp. Vier jaar later veranderde dat in de jakobsschelp, met de bekende ribbels.
Krachten bundelen
In 1907 besloten het Nederlandse en Britse bedrijf om de krachten te bundelen. De naam van het nieuwe bedrijf werd Koninklijke/Shell en de schelp van de Britten werd het gezamenlijke logo. Maar helemaal één werden beide bedrijven niet. Het Britse deel bleef als rechtsvorm een plc en het Nederlandse deel een NV. Met allebei hun eigen beursgenoteerde aandelen.
Ook bleven de twee hoofdkantoren bestaan, één in Londen en één in Den Haag. Dat bleef bijna honderd jaar zo, totdat in 2004 werd besloten dat het simpeler moest. Koninklijke/Shell werd omgevormd tot een Brits bedrijf, een plc, met nog maar één hoofdkantoor, in Den Haag. Omdat het hoofdkantoor in Nederland staat geldt het Nederlandse belastingregime voor Shell.

Dat werkte al een stukje makkelijker, maar het moest nog makkelijker, vond het bestuur. Daarom wordt Shell vanaf volgend jaar volledig Brits: een Brits bedrijf met een hoofdkantoor in Londen. Daarom gaat ook het Britse belastingregime gelden.
Een belangrijk onderdeel daarvan is dat Groot-Brittannië geen dividendbelasting heft. Dat is de belasting die aandeelhouders moeten betalen over het jaarlijkse dividend (zeg maar: de winstuitkering) dat ze krijgen uitgekeerd.
Afschaffen dividendbelasting
Nederland heft wél dividendbelasting. Het kabinet had drie jaar geleden het plan om deze af te schaffen, maar trok dat plan terug na felle kritiek. Ofwel: Nederland heft nog steeds dividendbelasting, Groot-Brittannië niet. Iets wat voor Shell zeker zal hebben meegewogen in hun beslissing om de hele boel naar Londen te verhuizen.
Waarmee die wereldberoemde schelp dus volledig Brits wordt. Net zoals 115 jaar geleden.