Ga naar de inhoud
Op het matje

Philips hard onderuit door problemen met beademingsapparatuur in VS

Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Rob Engelaar

De problemen met beademingsapparatuur blijven Philips teisteren. De Amerikaanse toezichthouder wil opheldering over het schuim dat in de apparatuur zit. De beurskoers keldert zo'n 10 procent.

Er zijn al een tijdje problemen met slaapapneu- en beademingsapparatuur van Philips. Zo zou het schuim dat in de producten zit kunnen verbrokkelen en mogelijk levensbedreigend zijn.

Philips startte eerder al een terugroepactie van maar liefst drie tot vier miljoen apparaten en daarvoor zette het al 500 miljoen euro opzij.

Maar nu is er een nieuwe tegenslag. De Amerikaanse toezichthouder FDA voerde een inspectie uit in een fabriek van Philips in de VS en de FDA is niet te spreken over hoe Philips de zaken aanpakt.

Philips
Lees door:
Philips overspoeld door rechtszaken vanwege gevaarlijke slaapapparaten

Test

Zo is een test gedaan met apparaten die door Philips zijn teruggeroepen en gerepareerd. Daaruit blijkt dat die apparaten nog altijd niet aan de normen voldoen.

Philips moet nu van de FDA door een onafhankelijk bureau nade onderzoek laten doen om te kijken of dat voor alle apparaten geldt.

De FDA heeft nog meer aan te merken op Philips. Het concern zou onvoldoende hebben laten zien dat andere apparaten met schuim niet hoeven worden teruggeroepen. Ook zouden de ontwerpprocedures niet adequaat zijn.

Klappen op de beurs

Niet alleen zijn er de kosten voor terugroepacties, er zijn ook gebruikers die rechtszaken aanspannen. Daardoor is het voor beleggers in Philips een slecht jaar.

Vorige maand waarschuwde het concern dat de omzet en de winst zullen tegenvallen. Begin april stond de koers van Philips nog even boven de 50 euro, sindsdien daalde de koers vooral. 

Even leek deze te herstellen, maar vandaag volgt een nieuwe dreun: het aandeel verliest vandaag zo'n 10 procent. 

ASML,
Lees ook:
ASML, TSMC, NXP: tien keer meer waard dan ex-moederbedrijf Philips

Hoe Philips stap voor stap uit je huishouden is verdwenen

02:59