Hoofdkantoor naar Londen

Shell volgt Unilever: het oliebedrijf wil volledig Brits worden

15 november 2021 08:52 Aangepast: 15 november 2021 10:13
Een demonstratie bij het hoofdkantoor van Shell in Den Haag. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Dirk Hol

Het hing al een tijdje in de lucht: Shell wil weg uit Nederland. De oliereus wil het hoofdkantoor naar Londen verplaatsen, belasting betalen in het Verenigd Koninkrijk en een eind maken aan de twee soorten aandelen die er nu zijn.

Dat laatste is meteen de hoofdreden die Shell opvoert voor het plan. Op dit moment zijn er twee soorten aandelen Shell: A-klasse, met een notering aan de Amsterdamse AEX, en B-klasse. Die laatste worden verhandeld via de Londense FTSE-index. 

Jarenlange lobby

Deze twee soorten aandelen maken handel nodeloos ingewikkeld, vinden beleggers al jaren. In het Verenigd Koninkrijk hoeft geen belasting betaald te worden over het dividend dat Shell uitkeert, in Nederland wel.

Weliswaar kunnen Nederlandse beleggers dit weer verrekenen met de fiscus, Shell heeft jarenlang samen met levensmiddelenconcern Unilever gelobbyd om de dividendbelasting in Nederland te laten afschaffen. 

Miniatuurvoorbeeld
Juli 2020:

Shell-topman Van Beurden: vertrek uit Nederland blijft optie

Dat leek te lukken, maar het ging uiteindelijk niet door na grote maatschappelijke druk en het cancelen van het Unilever-plan om het hoofdkantoor in Nederland te vestigen. 

Vorig jaar zomer liet Shell-topman Ben van Beurden al doorschemeren dat het bedrijf wellicht uit Nederland zou vertrekken. Met het versimpelen van de bedrijfstructuur kan het bedrijf sneller opereren. Shell is hierdoor beter opgewassen tegen de concurrentie, verwacht het bedrijf. 

Aandeelhoudersvergadering

Van Beurden en financieel bestuurder Jessica Uhl verhuizen ook naar Londen, net als een aantal leidinggevenden. Shell blijft vanuit Nederland onder meer actief met de ontwikkeling van hernieuwbare energie en andere energie-innovaties. Dat gebeurt vanuit zowel Den Haag als Amsterdam.

Op 10 december mogen aandeelhouders van het bedrijf stemmen over het plan, tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering in Ahoy. 

Kabinet not amused

Het besluit is met ongeloof ontvangen in Den Haag. Het bedrijf heeft het demissionaire kabinet gisteren op de hoogte gesteld van het plan. "We zijn hierdoor onaangenaam verrast. Het kabinet betreurt dit voornemen ten zeerste", aldus demissionair minister Stef Blok (Econische Zaken en Klimaat, VVD).

"We zijn in gesprek met de top van Shell over de gevolgen van dit voornemen voor banen, cruciale investeringsbeslissingen en duurzaamheid. Die zijn enorm belangrijk", aldus Blok.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van