Ruzie na overname Emté

Jumbo verliest 'Veghelse vete' met Sligro over 83 miljoen

11 november 2021 14:35 Aangepast: 11 november 2021 15:59
'Veghelse vete' tussen Sligro en Jumbo over overnameprijs Emté. Beeld © ANP

Supermarktketens Jumbo en Coop kunnen fluiten naar de terugbetaling van minstens 83 miljoen euro door de Brabantse groothandel Sligro. De supermarkten vonden dat zij te veel betaalden voor de overname van Emté, maar de rechter veegt hun eis van tafel.

In de zomer van 2018 verkocht de Veghelse groothandel Sligro zijn supermarktdochter Emté voor 410 miljoen euro aan – het eveneens uit Veghel afkomstige - Jumbo en Coop.

Te veel betaald

De twee nieuwe eigenaren verdeelden de 130 winkels, maar vonden achteraf dat zij daar veel te veel voor hadden betaald.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jumbo bouwt Emté-supermarkten om en heeft 'flinke groeiambities'

Omdat Sligro de situatie van Emté te gunstig zou hebben voorgesteld, zouden de kopers er volgens hen minstens 83 miljoen euro te veel voor hebben neergeteld. Jumbo en Coop stapten naar de rechter om dat geld terug te eisen.

Claim afgewezen

Sligro ontkende iets te hebben misdaan. Uit een vanmiddag door de groothandel verzonden persbericht blijkt dat de kopers de zaak hebben verloren.  Volgens de groothandel wijst de rechtbank 'alle vorderingen van Jumbo en Coop integraal af'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe de familie achter Jumbo plaatsgenoot Sligro voorbij racete

Jumbo bevestigt de uitspraak, die nog niet door de rechtbank openbaar is gemaakt. De supermarktketen zegt, mede namens Coop, de uitspraak te betreuren.

Mogelijk hoger beroep

"Volgens Jumbo en Coop zijn er duidelijke aanwijzingen dat Sligro, voorafgaand aan de verkoop, een onjuiste voorstelling van zaken heeft gegeven omtrent de financiële positie van Emté, maar kennelijk hebben wij dat voor de rechter onvoldoende hard kunnen maken", aldus het bedrijf in een schriftelijke reactie aan RTL Z.

Jumbo en Coop zeggen mogelijk in een hoger beroep te gaan.

Geen winst bij Emté, maar verlies

Uit de uitspraak van de Amsterdamse rechtbank, die in handen is van RTL Z, blijkt dat de ruzie tussen Sligro en de kopers van Emté zich toespitst op de brutomarges die de supermarktketen zou hebben behaald.

Volgens Jumbo en Coop werd hen in de aanloop naar de overname verteld dat die brutomarge ruim 24 procent zou bedragen. Direct na de overname bleek de marge slechts zo'n 20 procent te zijn. Dat betekent volgens de kopers dat Emté aan hen is verkocht als winstgevend, terwijl het in feite een verlieslatend bedrijf was.

Leverancierskortingen

Uit onderzoek van de kopers zou zijn gebleken dat het verschil in de marge het gevolg was van een verkeerde berekening van leverancierskortingen.

Als onderdeel van Sligro, dat als levensmiddelengroothandel marktleider in Nederland is, kon Emté profiteren van goede leverancierskortingen. Maar eenmaal losgemaakt van de groothandel konden die kortingen niet meer worden bedongen. Volgens Jumbo en Coop had verkoper Sligro daar duidelijker over moeten zijn.

Eigen schuld

De rechtbank Amsterdam acht het inderdaad waarschijnlijk dat Emté los van Sligro minder hoge leverancierskortingen kon bedingen. Maar dat betekent volgens de rechter nog niet dat de door Sligro genoemde marge onjuist was. Volgens de rechter hadden de kopers zich moeten beseffen dat een afgesplitst Emté lagere kortingen zou krijgen.

Ook wijst de rechter erop dat de kopers vlak vóór de overname zelf besloten om de inkoop van Emté heel anders te regelen dan daarvoor. Ook dat kan volgens de rechtbank een negatief effect hebben gehad op de marges. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe de supermarktfusie van Dirk en Dekamarkt flopte

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van