Kan niet meer leveren

Energieleverancier Enstroga gooit de handdoek in de ring

09 november 2021 15:59 Aangepast: 09 november 2021 16:04
Een slimme energiemeter Beeld © ANP / John Peters

De van oorsprong Duitse energieleverancier Enstroga stopt noodgedwongen in Nederland. De paar honderd klanten van het bedrijf zullen bij andere leveranciers worden ondergebracht.

Enstroga heeft toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) gevraagd om de leveringsvergunning in te trekken. Die doet dat per 12 november. Door de gestegen energieprijzen is Enstroga niet langer in staat om op een betrouwbare manier energie te leveren.

Alle klanten van Enstroga blijven gewoon gas en elektriciteit ontvangen, benadrukt de ACM. Het gaat om ongeveer 150 klanten die nog bij Enstroga geregistreerd staan.

Conflict met ACM

Ook de 300 klanten van wie Enstroga de levering van gas en elektriciteit onlangs heeft stopgezet, vallen onder deze regeling. Zij worden allemaal bij andere energieleveranciers ondergebracht.

Enstroga stopte half oktober met het leveren van energie aan een aantal klanten, omdat zij niet akkoord gingen met een verhoging van hun eerder afgesproken tarief. Het bedrijf ontving daarvoor eerst een waarschuwing van de ACM en vorige week daadwerkelijk een dwangsom van 15.000 euro.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Energieleverancier draait de kraan écht dicht: ACM dreigt met dwangsom

Op de eigen website stelt Enstroga dat het als nieuwe, virtuele leverancier op de Nederlandse markt graag de strijd aan wilde gaan met de gevestigde bedrijven. "Het doel was eind dit jaar klant nummer 1000 te verwelkomen, maar helaas heeft dit niet zo mogen zijn", valt te lezen.

Zo goedkoop mogelijk

Ook geeft het bedrijf aan dat het onder de huidige marktomstandigheden op de Nederlandse energiemarkt niet meer mogelijk was om de kosten laag te houden en zo goedkoop mogelijk energie te leveren.

Dat geldt overigens niet alleen voor kleine leveranciers als Enstroga. Vorige week werd bekend dat de 90.000 klanten van Welkom Energie zijn overgenomen door Eneco, omdat ook Welkom Energie niet genoeg financiële slagkracht meer had voor het leveren van energie. 

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van