Transportketen verstopt

Bouwers windmolens in zwaar weer door wereldwijde tekorten

06 november 2021 13:31 Aangepast: 03 juni 2022 12:06
Het monteren van een wiek aan een windmolen van Vestas bij Almere. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Sander Koning

De wereldwijde tekorten aan grondstoffen en containers voor transport spelen ook makers van windturbines parten. De bedrijven hebben de wind mee vanwege de strijd tegen klimaatverandering, maar zijn erg somber over hun financiële prestaties.

Knelpunten in de logistiek en sterk gestegen grondstoffenprijzen maken het moeilijk om winstgevend te zijn, waarschuwen twee van 's werelds grootste makers van windturbines deze week bij de publicatie van hun kwartaalcijfers. 

Siemens Gamesa leed het afgelopen boekjaar, dat tot en met september liep, een verlies van 627 miljoen euro. Dat kwam bovenop het nettoverlies van 918 miljoen euro dat 's werelds grootste fabrikant van turbines voor windenergie in de voorgaande twaalf maanden boekte.

Staal duurder

Het Spaans-Duitse concern had er onder meer last van dat staal de afgelopen maanden steeds duurder is geworden. Dat komt doordat de vraag naar metaal is opgeveerd door het economisch herstel van de coronacrisis. Ook zijn onderdelen schaars geworden.

Dezelfde economische opleving leidt bovendien tot zoveel vraag naar vrachtvervoer dat het veel duurder is geworden om turbines naar de juiste plek te verplaatsen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Containers, personeel, chips: deze tekorten dreigen de economie te raken

Het Deense concern Vestas meldde deze week dat dezelfde problemen de winstgevendheid aantasten. De operationele winst, dus voor betaling van belastingen en rentes, viel in het derde kwartaal ruim de helft lager uit dan een jaar eerder.

Voor heel 2021 verlaagt de windturbinefabrikant de verwachtingen over de winstmarge. Die zal waarschijnlijk maar de helft zijn van waar het concern aan het begin van dit jaar nog op rekende.

Mistige vooruitzichten

"Iedereen vecht met iedereen om grondstoffen en onderdelen te bemachtigen", omschreef topman Henrik Andersen van Vestas de problemen. Die strijd zorgt voor sterk piekende prijzen.

Siemens Gamesa-topman Andreas Nauen heeft nog geen idee wanneer de situatie weer terug naar normaal gaat, zei hij in een toelichting op de cijfers. Ook Siemens Gamesa weet niet wanneer de problemen voorbij zijn.

Stijgende prijzen, volg alles over de energiecrisis

Stijgende prijzen, volg alles over de energiecrisis

De prijzen van gas en electriciteit zijn de afgelopen weken flink gestegen, en zullen de komende maanden nog verder stijgen. Volg hier al het nieuws rond de energiecrisis.

De problemen spelen op hetzelfde moment dat wereldleiders in Glasgow tot nieuwe afspraken proberen te komen over de strijd tegen klimaatverandering. De overstap van fossiele energie op duurzame energie, zoals windenergie, is daarbij belangrijk.

Marges waren al laag

Het is niet voor het eerst dat de winstgevendheid bij producenten van windturbines onder druk staat, zegt analist Oliver Metcalfe tegen persbureau Bloomberg. Hiervoor moesten ze hevig op prijs concurreren, omdat bij aanbestedingen van windmolenparken goed op de kosten wordt gelet. "De marges zijn al een aantal jaar uitgeknepen. De problemen in de toeleveringsketen maken het allemaal erger", aldus Metcalfe.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rekenkamer: subsidieloze windenergie bestaat (nog) niet

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van