Ga naar de inhoud
Energieleverancier failliet

Bittere pil voor Welkom Energie-klanten: tarieven bij Eneco stukken hoger

Het hoofdkantoor van Eneco in Rotterdam. Beeld © ANP Foto

Honderden euro's extra moeten betalen en pas na 30 dagen mogen overstappen: het is zeker geen vroege kerst voor de klanten van het failliete Welkom Energie. Zij kregen vandaag de nieuwe tarieven te horen waarvoor ze gas en elektriciteit geleverd krijgen van Eneco.

En zoals de verwachting al was, liggen die tarieven een stuk hoger dan wat ze voorheen betaalden. 

Gal spuwen over hoge tarieven

Voor gas gaan de klanten 1,80 euro per kubieke meter betalen. Voor stroom geldt een normaal tarief van 0,493 euro per kilowattuur en 0,419 euro voor het daltarief. Voor zowel gas als elektra gelden eveneens vaste leveringskosten van 5,99 euro per maand.

De tarieven zijn niet alleen hoger dan wat klanten bij Welkom Energie betaalden, ze zijn ook flink hoger dan prijzen bij een concurrent. Een van de gedupeerde klanten deelt de prijzen die zij bij Vattenfall gaat betalen: 0,824 euro voor een kubieke meter gas en 0,243 euro per kilowattuur elektriciteit. 

De hogere tarieven en de bijbehorende stijging van het maandbedrag valt, op zijn zachtst gezegd, niet in goede aarde bij de 90.000 klanten om wie het gaat. Onder andere op Twitter spuwen ze daarover hun gal: 

Een van de gedupeerde klanten doet in een twitterdraadje uit de doeken dat Eneco ook nog een goedkoper tarief hanteert, en wel in hun modelcontract. Dat is een energiecontract voor onbepaalde tijd, met variabele tarieven die op 1 januari en 1 juli aangepast kunnen worden. 

Alle energieleveranciers moeten zo'n modelcontract aanbieden, om het voor klanten makkelijk te maken de tarieven met elkaar te vergelijken. De tarieven staan echter niet op de site van Eneco en de gedupeerde klant geeft aan dat hij bij de klantenservice aardig moest aandringen om ze boven water te krijgen.

De informatie in zijn tweet blijkt grotendeels te kloppen; alleen de prijs voor gas is 0,842 euro per kubieke meter en niet 0,824, zegt Eneco-woordvoerder Edwin van de Haar. "Maar als de klanten ervoor kiezen op dit contract over te stappen, zal dat niet tegen de huidige tarieven zijn. Gezien de uitzonderlijke marktomstandigheden worden deze aangepast in de komende dagen."

Apart energie ingekocht tegen hogere prijzen

Volgens Van de Haar hebben de Welkom Energie-klanten een wettelijke opzegtermijn van 30 dagen voordat zij van leverancier kunnen wisselen. Zij zouden dus pas per 1 december op dit tarief over kunnen stappen.

"Deze optie is niet opgenomen (in het aanbod voor Welkom Energie-klanten, red.) omdat wij apart hebben moeten inkopen voor de voormalige Welkom Energie-klanten, tegen aanzienlijk hogere prijzen. Dus dat kan dan niet tegen deze tarieven", voegt de Eneco-woordvoerder hier nog aan toe.

Energiebedrijf
Lees ook:
Energiebedrijf ten onder aan hoge gasprijs, 90.000 klanten gedwongen tot overstap

De Autoriteit Consument en Markt bevestigt dat de maximale opzegtermijn voor Eneco 30 dagen is. "Een bedrijf mag er ook voor kiezen om er een kortere periode van te maken. Eneco is overigens niet verplicht het modelcontract aan te bieden aan deze klanten", zegt woordvoerder Tjitte Mastenbroek. 

Wél zijn alle energieleveranciers verplicht om de tarieven van een modelcontract op hun website te zetten. In dat opzicht blijft Eneco (maar ook bijvoorbeeld Vattenfall) in gebreke.

Wel al overstappen

Opmerkelijk is verder dat sommige klanten zeggen inmiddels al wél te zijn overgestapt. Een van hen zegt per 18 november bij Vattenfall terecht te kunnen omdat een blokkade op haar contract er op 2 november is afgehaald. Anoniem deelt ze het onderstaande screenshot:

De twitteraar die de tarieven uit het modelcontract deelde, wil ook anoniem blijven. Wel zegt hij dat, als hij het zou willen, hij nu ook al over kan stappen op dat contract. Inclusief lagere tarieven.

Het antwoord van Eneco's woordvoerder hierop is kort: "Daar weet ik niets van. Zie consuwijzer.nl voor de regels."