Als je in Nederland een rekening hebt bij ING bank, dan ben je dit jaar meer geld kwijt voor het aanhouden van een rekening. Ook betaal je een negatieve rente vanaf een tegoed van 100.000 euro en staat de gewone spaarrente op 0,01 procent. Dit is nodig om de kosten te drukken zegt de bank, die ondertussen draait als een tierelier.
Het gaat ING Bank voor de wind. In het derde kwartaal steeg de nettowinst van 788 miljoen euro tot 1367 miljoen euro.
Maar klanten profiteren niet mee, integendeel. De winstgroei van de bank komt voor een deel doordat klanten meer kwijt zijn aan hun bankdiensten.
Zo betaal je voor een basis betaalpakket bij ING Bank in Nederland sinds 1 maart geen 2,40 euro per maand meer kwijt, maar 2,65 euro per maand. In euro's gaat het in totaal om maar 3 euro per jaar extra, maar het is wel een stijging van meer dan 10 procent.

Nederlandse consumenten moeten verder boven een bepaald bedrag ook rente betalen, in plaats van dat ze rente ontvangen. Per 1 juli betaal je dan 0,5 procent rente voor het saldo boven de 100.000 euro.
En bij een spaarrente van 0,01 procent krijg je bij een saldo van 100.000 euro een magere 10 euro rente.
Toch verlies op bankdiensten
De hogere tarieven voor betaalpakketten zijn nodig, zegt de bank, omdat er nu eenmaal flinke kosten worden gemaakt. Bijvoorbeeld voor het ontwikkelen van nieuwe (online) diensten en het veilig houden van het betaalverkeer. En ondanks de gestegen tarieven voor bankdiensten maakt ING hier nog altijd verlies op, zegt ceo Steven van Rijswijk.
Verder moet ING al een tijd zelf ook rente betalen als het geld stalt bij de ECB. Die negatieve rente berekent de bank door aan klanten.

Tarieven stijgen verder
De betaaltarieven gaan in 2022 verder omhoog. De kosten van het basispakket stijgen dan met nog eens 15 procent, van 2,65 euro tot 3,05 per maand.
Je kunt nu geen nieuw basispakket meer afnemen, maar ook de prijs van een Oranjepakket zal omhoog gaan, met 0,25 euro per maand, oftewel meer dan 20 procent.
Winst
De winstgroei van ING in het derde kwartaal werd veroorzaakt doordat de inkomsten toenamen met meer dan 8 procent, terwijl de kosten met maar 2,5 procent toenamen. Die hogere inkomsten komen onder meer op rekening van de per saldo gestegen rente-inkomsten. Die zijn goed voor meer dan 70 procent van de totale inkomsten van ING.
Banken verdienen doordat ze aan de ene kant rente betalen aan klanten die geld op hun rekening hebben staan, en aan de andere kant geld uitlenen, tegen een hogere rente. Zo kost rood staan 9,9 procent rente en voor een persoonlijke lening van tussen de 25.000 en 75.000 euro betaal je tussen de 4 en 9,7 procent rente. Als je als bank dan maar 0,01 procent rente vergoedt, dan tikt dat lekker aan.
Daarnaast stegen ook de provisie-inkomsten en dat komt mede door de hogere tarieven die klanten voor betaalrekeningen moeten betalen. Ook gingen klanten meer beleggen en daarvoor kon ING geld in rekening brengen bij klanten.
Verder scheelt het voor de winst enorm dat er nu maar 39 miljoen euro opzij werd gezet voor slechte leningen, tegen 469 miljoen in dezelfde periode vorig jaar.