'Tekort wordt nóg groter'

Ook Apple kampt met chiptekort, maar weet toch 18 miljard winst te boeken

29 oktober 2021 11:14 Aangepast: 29 oktober 2021 11:16
Apple kan niet aan genoeg chips komen voor de productie van de nieuwe iPhone 13. Beeld © Xing Yun / Costfoto/Sipa USA

Net als veel andere bedrijven heeft Apple te maken met een tekort aan chips. Dat scheelt omzet en het tekort zal nog erger worden, waarschuwt het concern. En dat is vervelend, want het kerstseizoen is in zicht.

Eerder maakten onder meer Mercedes, Volkswagen, VDL en Sony bekend dat ze aan minder chips kunnen komen dan ze willen. Apple zegt nu dat het er meer door wordt geraakt dan het eerder verwachtte. Daardoor kan het concern minder iPhones, iPads en Mac-computers maken en verkopen dan het wil.

In de komende maanden wordt het tekort aan chips alleen maar groter, waarschuwt Apple-topman Tim Cook. In oktober hield het chiptekort in ieder geval aan. En dan te bedenken dat de laatste maanden van het jaar de meest lucratieve zijn voor Apple. Veel consumenten kopen en geven elkaar met kerst immers cadeaus, onder meer Apple-producten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lang wachten op je iPhone 13? 'Gevolgen chiptekort voor Apple vallen mee'

Tekort kostte 6 miljard omzet

Het chiptekort kostte Apple in de maanden juli tot en met september al 6 miljard dollar (5,2 miljard euro) aan omzet. Toch steeg de omzet van Apple met bijna 29 procent tot 83,4 miljard dollar. Onderaan de streep bleef een winst over van maar liefst 20,6 miljard dollar (17,7 miljard euro).

De omzet was wel wat minder dan analisten hadden verwacht, maar de winst viel juist weer wat mee. De grote winststijging komt mede doordat de omzet van diensten stijgt en die hebben een hogere winstmarge dan bijvoorbeeld iPhones en Macs.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

iOS 15.1 en macOS Monterey uitgebracht: dit zijn de nieuwe functies

Verwacht recordomzet

Voor de maanden oktober tot en met december rekent Apple op een 'solide' groei in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder, ondanks de chiptekorten. Daardoor zal Apple op een recordomzet uitkomen.

Toch waren beleggers gisteravond na de publicatie van de cijfers teleurgesteld. De beurskoers van Apple daalde meer dan 3 procent. Apple is met een totale beurswaarde van meer dan 2,5 biljoen (2500 miljard) dollar, afgezien van de Saoedisch staatsoliemaatschappij Saudi Aramco, nog altijd het meeste waardevolle bedrijf ter wereld.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van