Amerikaanse miljardair

Activistische aandeelhouder Shell wil bedrijf opsplitsen

27 oktober 2021 19:19 Aangepast: 28 oktober 2021 09:01
Een olie-opslagtank van Shell bij Pernis. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Oliereus Shell heeft een activistische aandeelhouder achter zich aan die wil dat het bedrijf zich opsplitst. Het gaat om Third Point, de investeringsmaatschappij van de Amerikaanse miljardair Daniel S. Loeb. Hij wil dat Shell zich splitst in een olie- en gasbedrijf en een bedrijf dat juist inzet op hernieuwbare energie.

Third Point LLC heeft dit plan in een brief aan de eigen investeerders uiteengezet, melden de zakenkranten The Wall Street Journal en Financial Times.  

In een bericht aan haar aandeelhouders bevestigt Shell de brief van Third Point. Het bedrijf is voorstander van een open dialoog met al z'n aandeelhouders, dus ook met Third Point, meldt Shell. Het team dat de relaties met investeerders onderhoudt, heeft al gesprekken met de investeerder gehad. "We zullen in contact treden met hen, zoals we dat met al onze aandeelhouders doen." 

Een van de grootste investeerders

Third Point heeft recent een belang in Shell verworven dat meer dan 500 miljoen dollar (omgerekend 430 miljoen euro) waard is, meldt de krant op basis van ingewijden. Daarmee zou het een van de grootste investeerders van Shell zijn, aldus WSJ. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Shell profiteert van hoge gasprijs dankzij extra handel

Volgens Third Point zou de splitsing in twee bedrijven duidelijkheid verschaffen over de strategie. Ook zouden de twee bedrijven verschillende soorten investeerders aantrekken.

Klem tussen winst en beperken uitstoot

Shell zit volgens Third Point momenteel klem tussen de eisen van investeerders die zoveel mogelijk winst uit fossiele brandstoffen willen en investeerders die juist willen dat Shell meer doet om de uitstoot van broeikasgassen te beperken.

Pensioenreus ABP, met een belang in Shell dat afgelopen zomer nog 431 miljoen euro waard was, maakte gisteren bekend dit belang binnen anderhalf jaar te verkopen. Het pensioenfonds stopt met investeren in olie-, gas- en kolenbedrijven. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Pensioenfonds ABP stopt met beleggen in kolen, gas en olie

Activistische belegger

Third Point heeft belangen in tal van bedrijven zoals chipproducent Intel, entertainmentconcern Walt Disney, techbedrijven als Microsoft, Amazon, Facebook en Google-moeder Alphabet, maar ook in cosmeticabedrijf Estée Lauder en chemiebedrijf DuPont de Nemours.

Het hedgefonds omschrijft zijn strategie als 'gedreven door gebeurtenissen'. Third Point stapt in bij bedrijven als er wat de investeerder betreft dingen niet goed gaan of er met een koerswijziging meer waarde te creëren is voor de aandeelhouders. Zo stapte het fonds in bij techbedrijf Yahoo en wist het daar het ontslag van toenmalig topman Scott Thompson voor elkaar te krijgen. Bij Sony zette Loeb in op een afsplitsing van de entertainmenttak, maar dat werd door het Japanse technologiebedrijf uiteindelijk niet gedaan.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van