Met terugwerkende kracht

Volksbank betaalt kwart miljard dividend aan Nederlandse staat

22 oktober 2021 14:30 Aangepast: 22 oktober 2021 14:42
Hoofdkantoor van de Volksbank in Utrecht. Beeld © Tobias Kleuver/ANP

De Volksbank heeft vandaag met terugwerkende kracht 249 miljoen euro dividend overgemaakt aan de staat. Via het NLFI, de stichting die de aandelen van staatsdeelnemingen ABN Amro en de Volksbank beheert, komt het geld bij de schatkist terecht.

De staatsbank maakte de winstuitkering vrijdag bekend. Het gaat om 104 miljoen euro over vorig jaar en 145 miljoen over 2019. Dat komt boven op een eerdere betaling van 20 miljoen over 2019. Omdat de bedragen al als schulden op de balans staan, hebben de uitkeringen geen gevolgen voor de kapitaalpositie van de bank.

Dividendverbod

De Volksbank keert het dividend nu pas uit omdat de Europese Centrale Bank (ECB) banken vorig voorjaar met klem opriep om hun aandeelhouders geen financiële douceurtjes te geven vanwege de grote onzekerheden door de coronacrisis.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

ECB vraagt banken zich verder schrap te zetten voor zware tijden

Afgelopen zomer liet de ECB dat 'verbod' weer los, waarna banken weer massaal winsten zijn gaan uitkeren aan hun aandeelhouders en eigen aandelen in zijn gaan kopen. Zo maakte ING, Nederlands grootste bank, eerder deze maand bekend voor 1,7 miljard euro aan eigen aandelen in te kopen. Hiervan profiteren bestaande aandeelhouders doordat het dividend per aandeel stijgt.

Nationalisatie

De Volksbank is het overkoepelende bedrijf van SNS, ASN Bank, RegioBank en hypotheekverstrekker BLG Wonen. De moederonderneming werd in 2017 opgericht, nadat voorganger SNS Reaal in 2013 werd genationaliseerd. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Staatsbank de Volksbank op z'n vroegst pas in 2025 klaar voor privatisering

Het is nog altijd de bedoeling dat de bank weer wordt geprivatiseerd. Demissionair minister Wopke Hoekstra van Financiën schreef afgelopen zomer in een voortgangsrapportage dat een beslissing hierover door een volgend kabinet moet worden genomen.

'Nog niet klaar'

Wel gaf hij aan dat de Volksbank destijds nog niet klaar was om op eigen benen te staan. Volgens hem waren toen de marktomstandigheden nog niet verbeterd. Hij doelde daarmee vooral op de aanhoudend lage rente.

De staat pompte in totaal meer dan 2 miljard euro in de bank. Een deel daarvan is via jaarlijkse dividendbetalingen en een eenmalige kapitaaluitkering van 250 miljoen weer teruggekomen. Met de 249 miljoen euro van vandaag staat de teller op ruim 1,1 miljard euro.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van