Meer dan 2019

Bedrijven investeerden ruim 2 miljard euro in het milieu

20 oktober 2021 00:02 Aangepast: 20 oktober 2021 11:10
Beeld © Evides

Nederlandse bedrijven hebben vorig jaar zo'n 2,1 miljard euro in milieuvoorzieningen geïnvesteerd. Dat is liefst 931 miljoen euro meer dan in 2019, maar daar is een goede reden voor.

Milieu-investeringen kunnen van jaar tot jaar behoorlijk fluctueren, schrijft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in een toelichting op de cijfers.

Grote projecten, zoals windmolenparken op zee, worden namelijk pas in deze CBS-cijfers meegenomen als ze in gebruik worden genomen.

Schonere energie

Dat was in bijvoorbeeld 2015 en 2016 ook het geval. In die jaren staken bedrijven eveneens rond de 2 miljard euro in het milieu in de vorm van investeringen die zich niet binnen drie jaar terugverdienen.

Van de ruim twee miljard euro werd het overgrote deel, 94 procent, besteed aan voorzieningen die voor een betere luchtkwaliteit of schonere energie moeten zorgen. Het gaat dan bijvoorbeeld om windparken, zonneparken, luchtfilters en katalysatoren.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tata Steel steekt 300 miljoen in extra milieumaatregelen

Vergeleken daarmee zijn de overige investeringen klein bier. Zo ging 85 miljoen euro naar het verbeteren van waterkwaliteit, 32 miljoen naar het tegengaan van bodemverontreiniging en 4 miljoen naar het verwerken van afval.

Alles is relatief

Met name energiebedrijven steken veel geld in milieu-investeringen. Uit de CBS-cijfers over 2019, de meest recente waarin de uitsplitsing naar sectoren is gemaakt, blijkt dat zij 85 procent van deze investeringen voor hun rekening nemen. Ook de chemie-, olie- en voedingsmiddelenindustrieën investeerden relatief veel.

Milieu-investeringen vormen inmiddels zo'n 14 procent van alle investeringen die Nederlandse bedrijven jaarlijks doen. Dat is een stuk meer dan de 3 procent in 1975.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van