Ga naar de inhoud
'Onbehoorlijk bestuur' bij autobouwer

Curator draait duimschroeven aan bij Spyker-topman Muller

Victor Muller voor een Spyker B6 Venator. Beeld © ANP

Bij twee failliete onderdelen van sportwagenbouwer Spyker is sprake geweest van onbehoorlijk bestuur. Dat constateert de curator van de bedrijven in zijn jongste faillissementsverslag.

Daarmee schroeft curator Dennis Steffens, die de faillissementen van Spyker NV en Spyker Services moet afwikkelen, de duimschroeven bij topman Victor Muller iets harder aan.

Geen
Lees ook:
Geen geld voor sportwagenmaker, Spyker NV failliet

Als onbehoorlijk bestuur bij de rechter komt vast te staan, kan hij Muller persoonlijk aansprakelijk stellen voor de schulden in de failliete boedels.

Aan het lijntje

Het is overigens de vraag of het verder aandraaien van de duimschroeven succes heeft. Muller houdt de curator al lang aan het lijntje met beloftes de boedelschuld te betalen. Die beloftes worden echter nooit of zeer beperkt nagekomen.

Het totale boedeltekort is intussen opgelopen tot bijna 1,5 miljoen euro. De terugbetaling van Muller bleef beperkt tot 125.000 euro, en nog eens 140.000 euro over de afgelopen periode.

Wedergeboorte
Lees ook:
Wedergeboorte Spyker wankelt, curatoren nog steeds niet betaald

Al eerder, in het faillissement van een ander Spyker-bedrijf, liet Muller curator Willem-Jan van Andel jarenlang tevergeefs wachten op afgesproken betalingen.

Verkoop merkrechten

Om Muller te dwingen financieel volledig over de brug te komen dreigt curator Steffens al tijden de voor Muller belangrijke merkenrechten van Spyker te verkopen. Maar ook daarvan is het nog steeds niet gekomen, is te lezen in het faillissementsverslag. Wel zegt de curator de voorbereidingen voor de verkoop voort te zetten.

Wie of welk bedrijf die merkrechten zou moeten kopen, is onbekend. Uit een vandaag met vertraging gedeponeerde verkorte jaarrekening over 2020 van het Britse zusterbedrijf Spyker Ltd, waarin Muller de restanten van de autobouwer heeft ondergebracht, blijkt dat dat bedrijf eind vorig jaar financieel evenmin blaakte van gezondheid.

Vertrouwen

Toch heeft de curator er alle vertrouwen in dat de verkoop van de merkenrechten meer dan genoeg kan opbrengen om alle schuldeisers te voldoen. Ook houdt hij nog steeds de mogelijkheid open dat Muller toch het volledige boedeltekort voldoet.

Topman
Lees ook:
Topman Muller lost faillissementsschuld Spyker toch niet in

"Ik ben er absoluut niet op uit om hem uiteindelijk persoonlijk aansprakelijk te stellen. Als ik er met hem niet uitkom, gaat de verkoop van de merkrechten gewoon door."

Steffens bevestigt dat die verkoop vertraging heeft opgelopen. "Het duurt allemaal wat langer, omdat het complexer is dan gedacht. Ik wil niet zomaar een lijstje merken verkopen; het gaat ook om intellectuele eigendommen als technische tekeningen en data. Voor de verkoop heb ik externe deskundigen ingehuurd, zodat we het niet voor dumpprijzen hoeven te verkopen."