Pot van 10 miljard

EU pompt 15 miljoen euro in Hardt Hyperloop

14 oktober 2021 14:33 Aangepast: 14 oktober 2021 16:50
De oprichters van Hardt Hyperloop. Beeld © Hardt Hyperloop

Hardt Hyperloop uit Delft krijgt 15 miljoen euro van de Europese Commissie voor het realiseren van zijn plannen voor een supersnel vervoerssysteem.

Volgens de onderneming is het voor het eerst dat een hyperloopbedrijf vanuit Brussel financiële steun krijgt. Naast Hardt krijgen nog 64 Europese veelbelovende startups of kleine bedrijven een financiële duw in de rug van de Europese Innovatie Raad (EIC), een organisatie van de Europese Commissie. 

In totaal gaat het om 363 miljoen euro, waarbij de geselecteerde bedrijven maximaal 17 miljoen euro krijgen. Dat is een fractie van het totale budget van 10 miljard waar de EIC over beschikt voor de periode 2021 tot en met 2027

Harder dan 1000 km per uur

Hardt werd een aantal jaar geleden opgericht door een groep studenten van de TU Delft. Die had een wedstrijd gewonnen die was georganiseerd door SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van zakenman Elon Musk.

Hyperloop kan het best worden vergeleken met buizenpost waarmee het volgens Hardt mogelijk is om snelheden van meer dan 1000 kilometer per uur te bereiken. 

Miniatuurvoorbeeld
Oktober 2019:

Delftse hyperloopstartup Hardt haalt 1,3 miljoen op

Eerder kreeg Hardt al steun vanuit onder meer de Nederlandse overheid en de gemeente Groningen. In die gemeente wil het bedrijf in 2023 een testcentrum openen waar de eigen technologie beter getoond kan worden.

Doel: Europees netwerk

Uiteindelijk hoopt de onderneming een breed Europees hyperloopnetwerk op te zetten, waarmee zowel mensen als goederen snel en CO2-neutraal kunnen worden vervoerd. 

Miniatuurvoorbeeld
Juni 2020:

Schiphol en Hardt mikken op miljoenen mensen in hyperloop

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van