Ga naar de inhoud
In roerige periode

Oprichterstelg Jan Kat neemt touwtjes Dirk en Dekamarkt steviger in handen

Jan Kat in 1998, in het boek '50 jaar zelfbediening in Nederland'.

Hoewel Jan Kat ooit bezwoer dat er geen leden van de oprichterfamilies in het toezichthoudend orgaan van Detailresult zouden komen, is de inmiddels 70-jarige oud-directeur er nu toch commissaris geworden. Hij keert terug in een roerig jaar voor het moederbedrijf van Dirk van den Broek en Dekamarkt.

De terugkeer van Kat bij Detailresult, dat in 2008 ontstond uit een fusie tussen de supermarktketens Dirk van den Broek en Dekamarkt, blijkt uit het register van de Kamer van Koophandel (KvK).

Jan Kat was decennialang directeur bij Dekamarkt, en na de fusie enkele jaren financieel directeur en directievoorzitter van Detailresult. Nadat hij en de andere oprichterstelg Henk van den Broek in 2011 uit de leiding vertrokken, bleven zij alleen als aandeelhouders betrokken.

Geen familiecommissarissen

Kat en Van den Broek gingen destijds bewust niet in de raad van commissarissen zitten. Al bij de fusie benadrukten zij dat er geen familieleden in het toezichthoudend orgaan zouden komen. "Wij zoeken daarvoor zwaargewichten die zich niet de hoek in laten kletsen door familieleden", zei Van den Broek in NRC Handelsblad.

"Zo willen we geleidelijk afstand creëren", vulde Kat toen aan. "Dat is een typisch probleem van familiebedrijven: je kunt het nooit loslaten. Tot op hoge leeftijd blijft je je ermee bemoeien. Dat willen wij anders doen."

Toch commissaris

Nu blijkt Kat eind maart opeens dus toch zitting te hebben genomen in het toezichthoudend orgaan. Daar zit hij naast Cees van Rijn (ex-Nutreco) en Ton Wortel (ex-The Greenery).

Hoe
Lees ook:
Hoe melkventer Dirk van den Broek een miljoenenimperium opbouwde

Woordvoerster Fiona Wijnbergen van het supermarktbedrijf bevestigt de terugkeer van Kat, en voegt toe dat er ook een lid van de oprichtersfamilie Van den Broek commissaris is geworden. In het KvK-register is dat echter nog niet opgenomen. 

Touwtjes strakker in handen

Het is de vraag waarom de leden van de oprichtersfamilies de touwtjes bij het supermarktbedrijf met 20.000 werknemers nu strakker in handen nemen.

"Detailresult is een familiebedrijf voor families, en de families zijn altijd nauw betrokken geweest bij het bedrijf. Dat is ook een deel van ons succes", zegt woordvoerster Wijnbergen. "Daarom is besloten dat de aandeelhouders toetreden tot de raad van commissarissen. Op die wijze krijgt hun betrokkenheid, behalve natuurlijk in hun eigendom, ook formeel vorm."

Turbulente tijden

Dat verklaart echter niet waarom de oprichtersfamilies nu opeens de commissariszetels opeisten, terwijl zij in de tien jaar daarvoor juist nadrukkelijk afstand deden van die posities.

Klanten
Lees ook:
Klanten Dirk zoeken mee naar goede locaties: al 1000 reacties

Die timing lijkt geen toeval. Het supermarktconcern beleeft namelijk turbulente tijden. Na jarenlange nauwe samenwerking werd de combinatie tussen Dirk en Dekamarkt afgelopen half jaar grotendeels weer ontvlochten. Volgens het bedrijf ondervonden de twee supermarktketens te veel last van de centrale aansturing.

Daarbij stapte een aantal sleutelfiguren uit de top op, waaronder directievoorzitter Albert Voogd. Voogd vertrok begin mei - pas anderhalf jaar na zijn benoeming - en werd niet opgevolgd. Detailresult staat sindsdien onder de eenhoofdige leiding van financieel bestuurder Bart Oprel.

Geen resultaten

Naast de decentralisatie en de uittocht van directeuren heeft Detailresult ten slotte ook nog steeds geen resultaten over 2020 bekend gemaakt.

Bijna
Lees ook:
Bijna alle familiebedrijven sneuvelen, maar zo voorkom je dat

Vorig jaar deponeerde Detailresult zijn jaarstukken zoals gebruikelijk begin juni bij de Kamer van Koophandel. In 2019 was het bedrijf goed voor een nettowinst van 31 miljoen op een netto-omzet van 2 miljard euro.

Langer uitstel

Volgens woordvoerster Wijnbergen zal het supermarktbedrijf de jaarrekening over 2020 pas in januari 2022 openbaar maken. "We hanteren hierbij de wettelijke termijn." Maar op de vraag waarom er sprake is van die vertraging, komt geen antwoord.

Volgens Wijnbergen zijn de ingrijpende veranderingen bij Detailresult doorgevoerd om de twee supermarktketens zelfstandiger te kunnen laten opereren, zodat zij meer onderscheidend kunnen worden. "We denken dat dit helpt bij het scherper en sneller kunnen manoeuvreren."

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief