Bioscopen, theaters en touringcarbedrijven

Slechts zes procent bedrijven had continu coronasteun nodig

13 oktober 2021 00:09 Aangepast: 13 oktober 2021 07:41
KLM was één van de grootverbruikers van de steun. Beeld © Evert Elzinga/ANP

Slechts zes procent van de bedrijven heeft van alle vijf de steunpakketten van de overheid gebruik gemaakt. Het gaat met name om bioscopen, theaters en touringcarbedrijven. Dat meldt het CBS op basis van voorlopige cijfers over de steunmaatregelen in coronatijd. De lockdownvrije zomer heeft de staatskas deels gered.

De analyse werd gemaakt op verzoek van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Van maart 2020 tot en met juni 2021 zijn er vijf pakketten met steunmaatregelen van kracht geweest.

In totaal ontvingen ruim 26.000 bedrijven (6 procent van alle bedrijven) waar twee of meer mensen werkten continu steun. Van de bioscopen deed 80 procent dat. De bedrijven maakten gebruik van tegemoetkoming voor vaste lasten (TOGS/TVL) en vaak ook compensatie voor loonkosten (NOW). 

Zzp'ers konden geen beroep op deze vorm van steun doen. Voor hen was er de Tozo maar die cijfers zijn nu niet in beeld gebracht. Ook andere regelingen, zoals uitstel van belastingbetaling en verschillende garanties voor leningen, zijn niet meegenomen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

80 miljard naar coronasteun, maar deze ondernemers kregen niets

Cafe's

Na bioscopen, klopten theaters het vaakst in alle periodes (69 procent) aan bij de overheid. Bij touringcarbedrijven ging het om 56 procent en bij hotels om 47 procent. 

In de top tien staan verder cafés, reisbureaus, sporthallen, pretparken en speelhallen.

Zomer

Er is niet bekeken hoeveel steun er is gegeven, zegt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS. Het kan per bedrijf variëren van honderden euro's tot miljoenen.

"We weten alleen dat zes procent van de bedrijven bij alle vijf de steunpakketten hulp heeft gevraagd en heeft gekregen. Zes procent lijkt trouwens niet veel, maar dat komt doordat veel bedrijven in de zomer toen de lockdown was opgeheven, tijdelijk op eigen benen konden staan. Ze hebben dan bijvoorbeeld vier van de vijf periodes steun gekregen."

Het gaat dan bijvoorbeeld nog eens om een kwart van de hotel-restaurants en cafés.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

KLM heeft voor 1,7 miljard euro aan NOW-steun aangevraagd

Invloed van lockdowns

Tot en met 30 juni 2021 ontvingen bijna 162.000 bedrijven (39 procent) met minstens twee werknemers minimaal één periode steun.

Met name bij de eerste lockdown in maart 2020 werden sommige sectoren hard getroffen. Tijdens de zomermaanden (derde kwartaal van 2020) maakten bedrijven fors minder gebruik van steun (14 procent).

In de zomer vonden versoepelingen plaats waardoor de noodzaak voor steun afnam of bedrijven niet meer voldeden aan de voorwaarden om in aanmerking te komen voor de regelingen. Met name tandartsen, rijscholen en kappers, die het tweede kwartaal nog relatief vaak gebruikmaakten van de steunmaatregelen, deden nauwelijks nog beroep op vervolgsteun.

Na de zomer van 2020 steeg de besmettingsgraad weer en ging Nederland in december 2020 weer in lockdown. Dit leidde tot een toename van het aantal bedrijven dat een beroep deed op steun eind 2020 en begin 2021

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van