Expansie naar België uitgesteld

Boodschappen week vertraagd: Pieter Pot worstelt met snelle groei

13 oktober 2021 07:10 Aangepast: 11 december 2021 22:30
Jouri Schoemaker (31), medeoprichter van Pieter Pot. Beeld © Pieter Pot.

Pieter Pot groeit als kool. Zo hard zelfs dat het de verpakkingsvrije bezorgsupermarkt twee keer in één jaar tijd moest verkassen. De laatste verhuizing leidde tot logistieke problemen: software werkte niet goed, het verzamelen van bestellingen kostte meer tijd en als klap op de vuurpijl namen sommige studenten na de verhuizing ontslag. Klanten kregen hun bestelling daardoor soms pas een week later geleverd dan ze wilden.

De expansie van de verpakkingsvrije supermarkt naar België die voor oktober gepland stond, is kort uitgesteld. "Eerst de problemen in Nederland oplossen, dan pas naar België." 

Plasticvrij boodschappen doen wordt steeds populairder. Het Rotterdamse Pieter Pot, dat houdbare boodschappen in glazen potten thuisbezorgt, kan het amper bijbenen.

Dagelijks komen er honderden orders binnen van consumenten die hun rijst, koekjes, hagelslag en andere producten bij de verpakkingsvrije supermarkt bestellen.

Het assortiment wordt steeds uitgebreid. Zo zit er tegenwoordig ook een kleine ronde kaas bij en later dit jaar kun je groenten zoals courgette en paprika bestellen dat in speciale statiegeldgroentetasjes geleverd wordt.

Sociale werkplaatsen

"We werken samen met sociale werkplaatsen in heel Nederland. Daar komen de producten in bulk binnen en die werknemers vullen het in potten", vertelt Jouri Schoemaker (30), medeoprichter van Pieter Pot.

"Zo wordt olijfolie geleverd in een olijfolietank van duizend liter. Glazen flessen worden gevuld en de grote tank gaat terug naar de producent voor een nieuwe vulling."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Miljoenen voor boodschappen in glazen pot: '30.000 klanten op wachtlijst'

Groei

De diverse werkplaatsen sturen de producten naar het warehouse van Pieter Pot, waar het opgeslagen wordt. Het begon met een paar schappen, maar dat werden er snel veel meer. Het pand van vijftig vierkante meter in Rotterdam waar de startup in 2019 begon, was al snel te klein.

Het bedrijf verkaste begin 2020 naar een pand van 200 vierkante meter in Schiedam. Ook daar groeide het snel uit haar jasje. in januari 2021 ging de hele operatie daarom over naar een ander pand in Schiedam."

Weer een verhuizing

In het pand van 550 vierkante meter had het bedrijf 1,5 jaar moeten zitten, zo was het plan. Schoemaker: "Maar zes maanden later was het alweer te klein. Dat hadden we echt niet verwacht, we groeien gewoon snel."

Opnieuw werd dus een nieuwe locatie gezocht, nu is gekozen voor een warehouse in Heinenoord waar het bedrijf nu duizend vierkante meter van gebruikt. Voor de verhuizing in oktober waren twee dagen uitgetrokken. "In het nieuwe warehouse liepen we echter tegen obstakels aan. Niet alles ging zoals we wilden. We konden dus ook de service niet bieden die klanten gewend waren."

Leveringsproblemen

Bij hun bestelling kunnen klanten een bestelmoment kiezen. De volgende dag levering of één dag later, zijn populaire momenten. "Nu moesten ze een week wachten. Dat probleem zat niet bij Post NL Food maar bij ons. Levering duurde soms een week, doordat wij de orders niet bij de vervoerder konden afleveren."

Schoemaker noemt de belangrijkste obstakels die opdoken na de verhuizing: "De looproute voor magazijnmedewerkers is veel langer dan in het vorige warehouse. Het kost dus ook meer tijd om eenzelfde bestelling te verzamelen. Bovendien werkte de software voor wave picking (waarbij je meerdere orders door elkaar heen pickt) niet in het begin."

Het warehouse waar Pieter Pot nu zit. Het warehouse waar Pieter Pot nu zit.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deze chipszak uit 1990 is onlangs gevonden: 'Plastic vergaat écht niet'

Verder lopen

Ook was de plattegrond die vooraf was bedacht, minder efficiënt dan verwacht. De processen moesten aangepast worden.

"Vooraf bedenk je hoe een logistieke lijn eruit moet zien, maar in de praktijk is het dan net wat anders. Iets verder lopen naar eens schap is bijvoorbeeld bij één klant niet zo'n probleem. Het gaat dan maar om één minuut extra. Maar bij honderden klanten zorgt die extra minuut voor serieuze vertraging in je logistiek proces."

Vacatures

Bovendien stopte een deel van het personeel (met name studenten die een paar uurtjes werkten), omdat ze de reis van Rotterdam naar Heinenoord (20 km) te ver vonden op de fiets. Er moesten snel vacatures vervuld worden.

"We hebben de laatste weken meerdere medewerkers aangenomen, van orderpickers tot floor managers. Ook zijn we in avonddiensten en weekenddiensten gaan werken om de vraag aan te kunnen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vorkjes, rietjes en wattenstaafjes in de ban: dit moet je weten over het plasticverbod

Het warehouse waar Pieter Pot van april - december 2019 zat. Het warehouse waar Pieter Pot van april - december 2019 zat.

Expansie naar België uitgesteld

Schoemaker verwacht dat de ondercapaciteit binnen twee weken is weggewerkt. Eind oktober moet het bedrijf weer op het oude serviceniveau zitten. Om dat te bereiken is de expansie naar België die voor oktober gepland stond, met twee weken uitgesteld. "Eerst de problemen in Nederland oplossen, dan pas naar België. We hebben daar al zevenduizend inschrijvingen van klanten, dus we gaan er sowieso beginnen."

Hebben de ondernemers niet gewoon fouten gemaakt. Een logistieke operatie verhuizen binnen twee dagen is erg ambitieus?

Fouten maken

"Wij zijn optimistische ondernemers, we dachten dat we in heel korte tijd de oude aantallen konden halen. We zijn ook geen logistiekelingen. Als we in de toekomst nog eens verhuizen laten we de oude operatie doordraaien. Dat doen andere logistiek bedrijven ook. We hebben hiervan geleerd. Bij de eerste verhuizingen ging het nog in een paar dagen, maar daar zijn de volumes nu te groot voor."

Ondernemen en zo groeien betekent continue leren, zegt de oprichter. "Leren, leren! Fouten maken hoort erbij en mag, als we er maar heel hard en snel van leren."

In het pand in Heinenoord hoopt Schoemaker nu wel jaren te blijven zitten. "We kunnen doorgroeien naar 15.000 vierkante meter. Voorlopig kunnen we dus ook België bij groei vanuit Nederland beleveren."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van