Goed voor derde wereld

Wereldwijde deal over minimale winstbelasting voor multinationals

08 oktober 2021 19:08 Aangepast: 08 oktober 2021 19:52
Een wereldwijde winstbelasting is een tegenvaller voor grote multinationals, zoals Facebook. Beeld © Kelsey McClellan/ANP

Multinationals gaan vanaf 2023 minimaal 15 procent vennootschapsbelasting betalen, ongeacht waar ze zijn gevestigd. Daarover hebben 136 landen en rechtsgebieden vrijdagavond na jarenlange onderhandelingen een akkoord gesloten.

Dat heeft de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), een samenwerkingsverband van rijke landen, vrijdagavond bekendgemaakt. De 136 landen en gebieden zijn samen goed voor 90 procent van het wereldwijde bbp.

Belastingontwijking

De hervorming moet een einde maken aan belastingontwijking. Volgens de OESO zal door de overeenkomst ook bijna 110 miljard euro per jaar aan winst door de honderd grootste bedrijven opnieuw verdeeld worden. Dat is vooral goed nieuws voor ontwikkelingslanden.

In het nieuwe stelsel gaan bedrijven daadwerkelijk belasting betalen in het land waar de winst wordt gemaakt. Nu nog zetten multinationals zoals Facebook en Amazon hun winst in de boeken in een land met geen of lage vennootschapsbelasting.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ierland door de bocht: gaat winstbelasting toch verhogen

Eerder dit jaar schaarden 130 landen zich al achter de belastingplannen, maar onder andere Ierland, Estland en Hongarije waren tegen. Nu zij de deal ook hebben goedgekeurd, wordt het minimumtarief gesteund door alle Oeso- en G20-landen. Alleen Kenia, Nigeria, Pakistan en Sri Lanka zijn niet akkoord.

'Eerlijker'

"De overeenkomst van vandaag zal onze internationale belastingregelingen eerlijker maken en beter laten werken", zegt OESO-baas Mathias Cormann. "Dit is een grote overwinning. We moeten nu hard werken om ervoor te zorgen dat deze belangrijke hervorming effectief wordt uitgevoerd."

Vennootschapsbelasting is een belasting die wordt geheven over de winst van bedrijven. Nederland, dat vaak in het rijtje van belastingparadijzen wordt gezet, kent een relatief hoge winstbelasting. Tot 245.000 euro ligt het op 15 procent, daarboven op 25 procent. In Duitsland en Frankrijk is het zelfs nog een paar procent meer.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van