Goed getimed afscheid

Oprichter Grubhub verlaat Takeaway na half jaar met gigantische zak geld

08 oktober 2021 12:07 Aangepast: 08 oktober 2021 12:17
Oprichter Matt Maloney bij de beursgang van Grubhub in New York in 2014. Beeld © Getty Images

Binnen een half jaar na het afronden van de overname van 'zijn' Grubhub door Just Eat Takeaway.com verlaat de oprichter van de Amerikaanse maaltijdbezorgdienst het bedrijf. "Een goed moment om toch afscheid te nemen", aldus een woordvoerder. En dat geldt ook in financieel opzicht.

Matt Maloney's laatste werkdag is 30 november, maar zijn naam staat nu al niet meer tussen de ondertekenaars van het persbericht waarin zijn vertrek wordt aangekondigd. Het vertrek is vrijwillig, de oprichter van Grubhub wil andere 'mogelijkheden najagen'

Waarom Maloney zo snel na het rondkomen van de overname vertrekt, blijft verder vaag. "We hebben wel meer bedrijven overgenomen met de oprichters erbinnen", vertelt woordvoerder Joris Wilton. "We proberen altijd een goed plekje voor ze te vinden."

Miniatuurvoorbeeld
Oktober 2020:

Aandeelhouders Takeaway gunnen ceo overnameprooi Grubhub beloning niet

Dit ging niet zonder slag of stoot bij Maloney, want hij wilde hetzelfde blijven verdienen als hij bij Grubhub kreeg. Dat stuitte op weerstand bij aandeelhouders van Just Eat Takeaway, die het beloningsvoorstel van Takeaway voor Maloney wegstemden.

Graag binnenboord houden

Het bedrijf ging in gesprek met Maloney en aandeelhouders om Maloney toch binnenboord te houden, aldus Wilton destijds. Dat lukte. Althans: halverwege juni maakte het bedrijf bekend dat de 49-jarige Amerikaan in het bestuur kwam, naast ceo Jitse Groen, cfo Brent Wissink en coo Jörg Gerbig. 

Miniatuurvoorbeeld
Juni 2021:

Takeaway zet definitief voet aan de grond in de VS: overname Grubhub rond

Amper vier maanden later is Maloney toch van gedachten veranderd. "Van een afstandje gezien: hij vond wellicht dat het tijd was om eens wat anders in het leven te gaan doen", is het enige dat Wilton er verder over kwijt wil.

Riante vertrekregeling

De timing van het vertrek zorgt er in ieder geval voor dat hij genoeg geld heeft om het even een tijdje zonder nieuw werk uit te zingen. Omdat hij dit jaar vertrekt, heeft hij nog recht op de vertrekregeling zoals die bij Grubhub geldt. Dat is zo afgesproken bij de overname.

En het Amerikaanse 'afscheidspakket' is een stuk genereuzer dan dat van Takeaway.com. Daar krijgen bestuurders maximaal zes maandsalarissen mee, en alleen bij een gedwongen ontslag. Bij Grubhub is in de zomer van 2020 een 'severance plan' afgesproken dat een stuk royaler is.

Vertrekpremie

Maloney heeft volgens dit plan recht op anderhalf keer een basisjaarsalaris (dit jaar 738.000 dollar) en anderhalf keer zijn bonus. Die was voor 2020 vastgesteld op 355.000 dollar. Samen is dit dus al goed voor een slordige 1,6 miljoen dollar (omgerekend bijna 1,4 miljoen euro). 

Daar houdt het nog niet op. Hij krijgt namelijk nog anderhalf jaar lang z'n zorg vergoed via Grubhub. Ook krijgt hij nog zijn bonus over dit jaar uitgekeerd voor alle maanden die hij werkte. Ervan uitgaand dat de cashbonus ongeveer net zo hoog is als vorig jaar, komt dat neer op 325.000 dollar. 

Aandelen versneld verkopen

En dan begint het echte cashen pas echt. Maloney mag versneld de aandelen die hij kreeg als langetermijnbonus gaan verkopen. Het gaat volgens het laatste jaarverslag om in totaal 172.469 stuks. Bij de overname zijn die omgezet naar aandelen Takeaway. Als hij ze vandaag zou verkopen, dan levert hem dat ruim 11 miljoen euro op. 

En als klap op de vuurpijl mag hij de 196.445 opties die hij heeft versneld verzilveren voor 43 euro per stuk. Met de aandelenkoers van vandaag zijn die opties goed voor een winst van 4,3 miljoen euro. Alles bij elkaar opgeteld goed voor een bedrag van 17 miljoen euro.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van