Te duur

Aldel legt productie 6 maanden grotendeels stil om hoge gasprijs

07 oktober 2021 18:14 Aangepast: 08 oktober 2021 12:15
Aluminiumsmelter Damco Aldel bij Delfzijl. Beeld © ANP / Kees van de Veen

Aluminiumfabriek Aldel in Delfzijl schroeft de komende dagen de productie terug. Vanaf zondag produceert het bedrijf nog maar eenderde van de gebruikelijke hoeveelheid.

Reden voor de forse vermindering is de hoge gasprijs. 

Het kan niet uit

"De prijs voor een megawattuur gas is inmiddels 300 euro", zegt financieel directeur Eric Wildschut tegen RTL Z. "Voor de coronacrisis was dat nog 20 euro."

Concreet betekent dit dat een ton aluminium 4500 euro kost aan elektriciteitskosten. "Maar de marktprijs voor een ton aluminium is 2500 euro", aldus Wildschut. "Dat kan dus niet uit."

Stijgende prijzen, volg alles over de energiecrisis

Stijgende prijzen, volg alles over de energiecrisis

De prijzen van gas en electriciteit zijn de afgelopen weken flink gestegen, en zullen de komende maanden nog verder stijgen. Volg hier al het nieuws rond de energiecrisis.

Vanaf morgen wordt de productie stilgelegd; Aldel denkt daar een paar dagen voor nodig te hebben. Vanaf maandagochtend produceert de fabriek geen vloeibaar aluminium meer. "Hopelijk is dit tijdelijk", verzucht Wildschut. "We denken in eerste instantie aan een periode van zes maanden." 

Ontslagen niet uitgesloten

Bij de fabriek werken zo'n 400 mensen, die vandaag per mail zijn ingelicht. "Het personeel maakt zich enorm zorgen", zegt Klaas Pijper, voorzitter van de ondernemingsraad. Wildschut sluit niet uit dat er mensen moeten worden ontslagen. Na het weekend praten ze met de vakbonden.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoge gasprijzen raken ook de industrie snoeihard

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van