Ga naar de inhoud
De strijd om de App Store

Apple probeert via rechter publicatie ACM-onderzoek tegen te houden

Apple-topman Tim Cook in juni 2021. Beeld © ANP / Associated Press

Techgigant Apple probeert via de rechter de publicatie van een langverwacht onderzoek van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) tegen te houden. Volgens persbureau Reuters heeft de ACM geconcludeerd dat het techbedrijf de mededingingsregels overtreedt.

De woordvoerder van de ACM wil niet bevestigen of het bericht van Reuters klopt, maar ontkent dit ook niet. 

Onderzoek is af

Appmakers klagen al jaren dat zij verplicht zijn om gebruik te maken van het betalingssysteem van Apple als zij hun app willen aanbieden aan iPhone- of iPad-gebruikers. Vervolgens rekent Apple 30 procent commissie over betalingen. 

Naar aanleiding van de klachten startte de ACM een onderzoek in 2019. Dat onderzoek is nu af, bevestigt een woordvoerder van de toezichthouder aan RTL Z. Het is alleen onduidelijk wat erin staat, omdat Apple via een kort geding publicatie van het onderzoek probeert tegen te houden. 

'ACM
Februari 2021:
'ACM nadert besluit over machtsmisbruik Apple'

Een woordvoerder van de rechtbank in Rotterdam laat weten dat er inderdaad een rechtszaak is aangespannen door Apple. Verder kan hij er weinig over vertellen, omdat ACM-zaken altijd achter gesloten deuren plaatsvinden. 

Dat een bedrijf probeert om de publicatie van een ACM-onderzoek tegen te houden, gebeurt volgens hem vaker. 

Mededingingsregels overtreden

Waarom Apple de publicatie wil voorkomen is onduidelijk. Het bedrijf reageerde niet direct op een verzoek om commentaar.

Volgens persbureau Reuters heeft de ACM geconcludeerd dat het techbedrijf inderdaad mededingingsregels overtreedt. Apple zou de opdracht hebben gekregen om de regels te veranderen. 

De conclusie van de ACM is niet de eerste nederlaag voor Apple op dit gebied. Uitgevers klagen al heel lang dat zij verplicht worden het betaalsysteem van Apple te gebruiken en een commissie tussen de 15 en 30 procent moeten afdragen. 

Eigen apps eerst

De Europese Commissie begon vorig jaar een vergelijkbaar onderzoek, maar kijkt daarbij meer of Apple's eigen apps een oneerlijk voordeel hebben door de regels die Apple hanteert. Die regels zouden negatief uitpakken voor concurrerende apps, zoals Spotify. Zij dienden in 2019 een klacht in bij de Europese Commissie. 

Vorige maand oordeelde een Amerikaanse rechter dat Apple appmakers moet toestaan om ook externe betaalmethoden aan te bieden. Op die manier kunnen zij Apple's eigen systeem passeren om onder die commissie van 30 procent uit te komen. Gamemaker Epic Games spande die zaak aan, maar gaat ertegen in beroep, omdat die niet ver genoeg gaat. 

Tegenslag
Lees ook:
Tegenslag Apple: appmakers mogen andere betaalmethodes gebruiken

En in Zuid-Korea is een wet aangenomen waardoor Apple en Google het gebruik van hun eigen betaalsysteem niet meer mogen opleggen. 

Apple schuift iets op

Apple deed de afgelopen weken al wat water bij de wijn. Een speciaal soort apps mag een aanmeldknop op hun inlogscherm zetten, die vervolgens verwijst naar een eigen website. En app-makers mogen gebruikers via e-mail op de hoogte brengen van hun eigen betaalmethode. Iets wat tot voor kort nog werd verboden. 

Amerikaanse
Lees ook:
Amerikaanse politici willen macht appwinkels Apple en Google inperken

Amerikaanse politici hebben al gezegd dat dit wat hen betreft onvoldoende is en willen de de macht van Apple en Google nog verder in hun app-winkels nog verder aan banden leggen.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Dit is een artikel van