Schadepost orkaan Ida

Shell profiteert van hoge gasprijs dankzij extra handel

07 oktober 2021 11:33
Een tankstation van Shell in de buurt van Londen wordt bevoorraad, eind september 2021. Beeld © ANP/ Eyevine / Alex Lentati

Oliemaatschappij Shell profiteert van de grote vraag naar gas op de internationale energiemarkt, meldt het bedrijf in een tussentijdse handelsupdate. Daarin stond niet alleen goed nieuws. Orkaan Ida zorgt voor een schadepost van 400 miljoen dollar.

Door de grote paniek op de energiemarkt en de hoge prijzen, is er veel handel. En daar profiteert Shell van, als handelsbedrijf. Shell verkoopt namelijk meer gas dan het zelf oppompt, legt een woordvoerder uit. 

Lucratieve handel

De winst die het bedrijf haalt met deze in- en verkoop van gas zullen hoger zijn dan in het tweede kwartaal van dit jaar, meldt het bedrijf in een tussentijds handelsbericht. Hoeveel Shell daar onder de streep van zal profiteren, wordt duidelijk op 28 oktober. Dan worden de kwartaalcijfers gepubliceerd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dreigt er een gastekort? 'Ja, we moeten ons echt zorgen maken'

De hogere gasprijs heeft verder 'nauwelijks impact' op de winst die het bedrijf haalt uit wat het zelf aan gas oppompt. Dat komt omdat Shell veel werkt met lange termijncontracten, waar de hogere gasprijs dus niet in is verwerkt, aldus de woordvoerder. 

Schade orkaan Ida

In de kwartaalcijfers is in ieder geval wel de schade van orkaan Ida verwerkt. Die raasde eind augustus over de Golf van Mexico. Vooral in de Amerikaanse staat Louisiana was de schade groot. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zeer krachtige en gevaarlijke orkaan Ida bereikt VS

Shell was genoodzaakt om de productie ter plaatse tijdelijk stil te leggen. Dat kwam bijvoorbeeld door schade aan pijpleidingen en landingsplaatsen voor helikopters om werknemers te vervoeren naar de booreilanden. Ook moest personeel worden geëvacueerd.

Minder vaten

Hierdoor werden zo'n 90.000 olievaten minder opgepompt dan waar Shell in eerste instantie van uit was gegaan. In plaats van tussen de 2,1 en 2,2 miljoen vaten aan olie denkt het bedrijf tussen de 2 en 2,1 miljoen vaten te hebben opgepompt in de maanden juli, augustus en september. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Shell verkoopt miljarden aan bezittingen en vertrekt uit olie- en gasveld VS

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van