Ga naar de inhoud
Vijandige werkomgeving

Tesla betaalt 118 miljoen aan werknemer om racisme op werkvloer

Beeld © Getty

Tesla moet aan een voormalige werknemer een schadevergoeding van 137 miljoen dollar (118 miljoen euro) betalen omdat deze te maken kreeg met racisme op de werkvloer.

De uitzendkracht kreeg in 2015 en 2016 in de Teslafabriek in het Californische Freemont te maken met een vijandige werkomgeving waarin volgens hem zijn collega's denigrerende bijnamen gebruikten voor hem en andere zwarte werknemers.

Ook werd tegen hem gezegd dat hij 'terug naar Afrika' moest gaan en werd er racistische graffiti in de toiletten aangebracht. Ook waren er racistische tekeningen in de ruimte waar hij werkte.

Tesla
Lees ook:
Tesla levert duizenden auto's meer af dan verwacht

Dat was voor een jury in San Francisco reden om Tesla te veroordelen tot het betalen van een schadevergoeding van 137 miljoen dollar aan de werknemer.

Weigerde overeenkomst te tekenen

Volgens zijn advocaten kon de zaak tegen Tesla alleen doorgaan omdat hij had geweigerd een overeenkomst te tekenen waarin Tesla werknemers dwingt geschillen buiten de rechter om af te handelen.

Volgens de jury was Tesla er niet in geslaagd om te voorkomen dat de werknemer racistisch werd behandeld. De schadevergoeding bestaat uit 6,9 miljoen dollar voor emotionele schade en 130 miljoen als straf.

'Stroomcrisis
Lees ook:
'Stroomcrisis China treft ook Apple, Tesla en chipmakers'

'Incidenten opgelost'

Tesla verklaarde eerder dat het nooit de intentie had om de rechten en veiligheid van zwarte werknemers te verwaarlozen en dat alle door Diaz gemelde incidenten waren onderzocht en opgelost.

De advocate van Tesla zei ook tegen de jury dat de claims van Diaz niet werden ondersteund door bewijs.