Volgens onderzoekers van duurzaamheidsblog DeSmog en Greenpeace wordt er online een hoop onzin verkocht door grote oliebedrijven zoals Shell. En dat moet stoppen, maakten ze vandaag nog maar eens duidelijk via een grote actie in de haven van Rotterdam. Die actie is op last van de politie inmiddels beëindigd.
De onderzoekers analyseerden meer dan drieduizend advertenties op Twitter, Facebook, Instagram en YouTube. Die reclames zijn sinds eind 2019 gemaakt en afkomstig van de Europese 'fossiele bedrijven' Shell, Total Energies, Preem, Fortum, Eni en Repsol.
Biobrandstof
"En allemaal doen ze aan greenwashing", concluderen ze. Bijna twee derde van de onderzochte posts presenteert een groen verhaal, ondanks het feit dat de kernactiviteit van deze bedrijven uit fossiele brandstoffen bestaat, aldus DeSmog en Greenpeace.
Als voorbeelden worden genoemd een video met investeringen van Shell in de natuur. Belangen in grote zonneparken. Of een Tweet over de toekomst van biobrandstof voor de Formule 1.
Roepen dat je milieuvriendelijk bent, terwijl het in werkelijkheid moeilijk hard te maken is. Dit zogenoemde greenwashing is al jaren een doorn in het oog van critici.
Zonder bewijs
Zo is de duurzame kledinglijn Conscious van het Zweedse modehuis H&M volgens hen een ultiem voorbeeld, omdat deze kleding maar een fractie omvat van wat de kledingreus in werkelijkheid maakt en verkoopt.
Plastic verpakkingen die claimen 'milieuvriendelijk' te zijn of een dierlijk product dat zonder bewijs stelt dat het dier 'een goed leven' heeft gehad. Het zijn andere voorbeelden van greenwashing en daar moet volgens instanties zoals Greenpeace, maar ook de Autoriteit Consument en Markt snel een einde aan komen, desnoods met boetes.

En daarom voerde de ngo maandagochtend actie op het water bij Shell in Pernis: de grootste olieraffinaderij van Europa en volgens activisten "het hart van de vervuiling." Met rubberbootjes, kano's en het zeilschip Beluga zou de toegang tot de haven zijn aanvankelijk zijn geblokkeerd.
De actie is even na de middag op last van de politie beëindigd. Niemand werd gearresteerd, maar een aantal deelnemers krijgt wel een boete om het niet opvolgen van bevelen, zo liet RTL-verslaggever Hans de Bruijn weten.
Shell laat in een reactie weten niet blij te zijn met de actie. Het bedrijf wijst erop dat het miljarden euro's investeert in koolstofarme energie, zoals wind- en zonne-energie, waterstof, biobrandstoffen en laadpalen.
De multinational zegt daarbij klanten te willen helpen met een overstap op schonere energiebronnen. "Dat betekent ook dat we hen willen laten weten welke koolstofarme producten we aanbieden of ontwikkelen, bijvoorbeeld via advertenties", zegt woordvoerder Marc Potma.
Volgens het oliebedrijf werd er niet op een veilige manier gedemonstreerd. "De demonstranten waren illegaal op ons terrein, waar strenge veiligheidsvoorschriften gelden."
Handtekeningenactie
De actie van Greenpeace valt samen met een Europeesbrede handtekeningenactie. Het komende jaar moeten er een miljoen handtekeningen worden verzameld als pressiemiddel voor een Europees verbod op reclame voor fossiele brandstof.
Vorig jaar kondigde het Europees Parlement wetgeving aan die paal en perk moet stellen aan greenwashing. Bedrijven moeten onder meer aantonen dat een activiteit duurzaam is en dat heeft mogelijk grote consequenties.