'Historisch moment'

Tata Steel Nederland weekt zich los van Britse tak en is na 22 jaar weer zelfstandig

01 oktober 2021 11:06 Aangepast: 01 oktober 2021 11:36
Een werknemer van Tata Steel aan het werk in IJmuiden. Beeld © ANP

Na ruim twee decennia samenwerken met de Britten gaat de Nederlandse tak van Tata Steel in IJmuiden vanaf vandaag zelfstandig verder. Het bedrijf zegt zo over een aantal jaren 'een wezenlijk ander en duurzamer' staalbedrijf te worden.

Donderdag is overeenstemming bereikt over de splitsing van de Europese afdeling van de Tata Steel Group, dat onderdeel is van het Indiase conglomeraat Tata. Dat heeft het bedrijf vrijdagochtend bekendgemaakt. 

Een werkgroep van economen en oud-directeuren werkte sinds het voorjaar van 2020 aan een strategisch plan voor onder meer verzelfstandiging en vergroening van Tata Steel Nederland.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe moet het verder met Tata Steel? 7 vragen over de grootste CO2-vervuiler

Onder vuur

Met de nieuwe structuur komt een einde aan de Tata Steel Europe-organisatie. Voortaan opereren Tata Steel Nederland (in de volksmond beter bekend als de Hoogovens) en Tata Steel UK (het voormalige British Steel) als twee zelfstandige bedrijven. Alleen in het geval van gezamenlijke klanten zullen de twee met elkaar blijven optrekken.

"De splitsing vandaag is een historisch moment, na 22 jaar samenwerking met de Britse collega’s", schrijft het bedrijf. Tata Steel, dat zwaar onder vuur ligt vanwege het uitstoten van C02 en fijnstof, maakte in september bekend dat het in zijn hoogovens afstapt van steenkool en staal wil gaan maken met behulp van aardgas en uiteindelijk waterstof. De splitsing moet die 'waterstofroute' gemakkelijk maken, aldus Tata.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tata Steel kiest voor waterstof, kolen uitgefaseerd

Geen gelukkig huwelijk

Het boterde al lange tijd niet tussen de twee bedrijven. Terwijl de Britse tak in 2019 hulp nodig had om het hoofd boven water te houden, kwamen brexit en later de coronacrisis daar nog bovenop. Ondertussen kwam van Nederlandse kant het verwijt dat het verlies van de slecht presterende Britse tak op het bordje van IJmuiden terecht kwam, en dat investeringen in de Nederlandse fabriek uitbleven.

De nieuwe organisatie van Tata Steel Nederland bestaat voortaan uit twee bedrijfstakken: IJmuiden en Downstream. Die worden aangestuurd door de Raad van Bestuur die bestaat uit directievoorzitter Hans van den Berg, financieel topman Co van Dort en nieuwkomer Tom Eussen, die de bedrijfstak Downstream onder zijn hoede krijgt.

'Toekomst zelf in de hand'

Vakbond FNV, dat de laatste jaren geregeld in de clinch lag met het Nederlandse bedrijf over baanzekerheid, het ontslag van oud-topman Theo Henrar en vergroening, zegt 'verheugd' te zijn dat Tata Steel IJmuiden een zelfstandiger positie krijgt binnen Tata Steel. "Daarmee krijgen de directie en de werknemers in IJmuiden de toekomst voor Tata Steel Nederland weer grotendeels zelf in de hand", aldus FNV-bestuurder Cihan Lacin in een eerste reactie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van