Ga naar de inhoud
In 2022

Blokker-topman Witteveen zet stap opzij om naderende beursgang

Dirk-Jan Stoppelenburg en Michiel Witteveen, de toekomstige en huidige ceo's van Mirage. Beeld © Eigen foto

Topman Michiel Witteveen van Mirage Retail Group, het moederbedrijf van onder andere Blokker en Intertoys, treedt per 1 februari af als ceo. Hij wisselt van functie met Dirk-Jan Stoppelenburg, de huidige voorzitter van de Raad van Commissarissen.

Met de bestuurswissel is de continuïteit in de organisatie gewaarborgd, meldt het bedrijf. Mirage maakt zich op voor een beursgang, ergens volgend jaar.

Tropenjaren

Beleggers verwachten dat een bestuurder zich voor een aantal jaar committeert aan een bedrijf na de beursgang. Witteveen (nu 67) vindt zichzelf daar te oud voor, licht hij toe in NRC en het FD. Het is beter dat er een bestuurder zit met een houdbaarheidsdatum die wat verder weg ligt, zegt hij. 

Bovendien heeft de topman naar eigen zeggen 'tropenjaren' gedraaid en wil zijn vrouw nu ook weleens wat gezelligs doen. 

Beursgang
Lees ook:
Beursgang van bedrijf achter Blokker en BCC ligt op schema

Enter Dirk-Jan Stoppelenburg. De voormalig topman van modemerk Scotch&Soda is sinds 2019 betrokken bij Mirage, toen ondernemer Witteveen de Blokker Holding overnam van de familie Blokker. 

Op naar de beurs

Het is de bedoeling dat Stoppelenburg zich de komende jaren vooral gaat richten op het creëren van winstgevende groei, verdere vernieuwing, overnames en het neerzetten van een succesvolle beursgenoteerde onderneming.

Witteveen wordt na 1 februari voorzitter van de raad van commissarissen en blijft vanzelfsprekend als eigenaar ook nauw betrokken bij de retailgroep. 

Michiel
Lees ook:
Michiel Witteveen koopt Blokker en Big Bazar: wie is hij?

Witteveen heeft de afgelopen twee jaar niet stilgezeten. Na de overname van de Blokker Holding stootte hij enkele winkelketens af, en kocht hij er ook enkele bij. Zo kocht hij vorig jaar de witgoedwinkels van BCC van het Franse Fnac.

Vier ketens

Mirage boekte vorig jaar een winst van 57 miljoen euro op een omzet van 628 miljoen euro. Het jaar ervoor boekte de onderneming nog een verlies van 144 miljoen euro. Wel is de nettowinst over 2020 te danken aan een buitengewone bate.

Inmiddels herbergt het bedrijf vier ketens; Blokker, Big Bazar, Intertoys en BCC. Ook maakt het beginnende winkelbedrijf Miniso er deel van uit. In totaal telt Mirage 847 winkels met 9500 medewerkers.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief