1700 woningen

'Huizenopkoper Blackstone omzeilt door truc belasting in Nederland'

25 september 2021 09:23 Aangepast: 25 september 2021 13:13
Ceo en mede-oprichter Stephen Schwarzman van Blackstone. Beeld © AP Photo/Mark Lennihan

Blackstone, de grote Amerikaanse investeringsmaatschappij die voor bijna 800 miljoen euro aan woningen heeft in ons land, betaalt hier door fiscale trucjes geen belasting. Dat meldt de Volkskrant.

Volgens de krant zijn de woningen die Blackstone bezit in in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht ondergebracht in aparte bedrijfjes en die maken weer onderdeel uit van bedrijven in Luxemburg, de Kaaimaneilanden en Jersey. 

De winsten vallen in bedrijven in die landen, waar de belastingen laag zijn. Daar staat tegenover dat de bedrijven in Nederland op papier verlies lijden, door rentelasten over leningen die ze hebben bij bedrijven van Blackstone in Luxemburg. Daardoor hoeven ze in ons land nauwelijks of geen belasting af te dragen, aldus de Volkskrant.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Blackstone verlaagt bod op NIBC, deal nog niet beklonken

Dat scheelt de Belastingdienst miljoenen aan vennootschapsbelasting, aldus de krant. Daarnaast zou Blackstone door de constructie meer geld kunnen neerleggen voor Nederlandse woningen dan concurrenten.

Omstreden

Blackstone is omstreden, in Nederland en ook daarbuiten. Vorige maand meldde Blackstone dat het in Amsterdam zo'n 330 woningen had die leeg stonden, zei wethouder Rutger Groot Wassink van Wonen. Dat zorgde voor onrust, omdat veel mensen moeilijk aan betaalbare woonruimte kunnen komen.

In steden als Barcelona en Kopenhagen leidde huizenaankopen door Blackstone ook tot protesten, omdat het huurders slecht zou behandelen en alleen maar op uit zou zijn om de huur te verhogen, schreef het Financieele Dagblad vorig jaar.

In Nederland is Blackstone mede bekend doordat het bank NIBC overnam.

'Structuren consistent met andere beleggers'

In een reactie zegt Blackstone dat het niet juist is dat het geen belasting betaalt in Nederland. "Blackstone houdt zich volledig aan de Nederlandse wetgeving en betaalt alle toepasselijke belastingen, waaronder inkomsten-, BTW-, onroerend goed- en arbeidsbelasting. De structuren die Blackstone gebruiken zijn consistent met andere institutionele beleggers over de hele wereld."

Blackstone zegt in de afgelopen vijf jaar meer dan 4 miljard euro te hebben geïnvesteerd in haar Nederlandse vastgoedportefeuilles, verdeeld over kantoren, logistiek, horeca, woningen en retailactiva. Het zegt er trots op te zijn "dat we meer dan 3.200 mensen in Nederland en 400 mensen in Luxemburg in dienst hebben, waarmee Blackstone bijdraagt aan de lokale economische groei in beide landen."

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van