180 miljoen beschikbaar

Nachtclubs en discotheken krijgen ook na 1 oktober coronasteun

24 september 2021 17:12 Aangepast: 24 september 2021 18:56
Nachtclubs moeten tot zeker 1 november hun deuren na middernacht sluiten. Beeld © Koen van Weel/ANP

Het kabinet trekt opnieuw de portemonnee voor nachtclubs en discotheken. Ondernemers die tot zeker 1 november hun deuren 's nachts gesloten moeten houden, kunnen in het vierde kwartaal aanspraak maken op een subsidie voor de vaste lasten.

Dat schrijven ministers Stef Blok van Economische Zaken en Klimaat en Wopke Hoekstra van Financiën en staatssecretaris Mona Keijzer in een brief aan de Tweede Kamer. Met de subsidie Vaste Lasten Nachtsluiting Horeca (VLN) is een bedrag van 180 miljoen euro gemoeid.

"De gedwongen nachtsluiting maakt het voor ondernemers in de nachthoreca nu echter onmogelijk om hun normale omzet te draaien", zeggen de bewindslieden. "Dat is voor deze bedrijven een bittere pil. Daarom bieden we de getroffen ondernemers deze financiële steun."

Maximaal 250.000 euro

Om in aanmerking te kunnen komen voor de subsidie moeten ondernemers in het vierde kwartaal minstens de helft minder omzet hebben dan in dezelfde periode van 2019, dus vóór corona. Daarnaast moeten zij in het tweede en derde kwartaal van dit jaar de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) hebben ontvangen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onbegrip over vroege sluiting nachtclubs: 'Tot 12 uur, dat is een kinderdisco'

In totaal kunnen nachtondernemers in het vierde kwartaal maximaal 250.000 euro aan VLN-steun ontvangen. Voorwaarde is wel dat zij sinds de start van de coronasteun niet meer dan 1,8 miljoen euro aan overheidssteun voor vaste lasten krijgen. Dit is het maximale bedrag dat zij volgens de Europese regels mogen ontvangen.

Aantrekkende economie

Eind augustus besloot het demissionaire kabinet om per 1 oktober te stoppen met de reguliere steunpakketten, zoals de TVL, de Tozo (voor zelfstandige ondernemers), de NOW (loonsteun) en TONK (noodzakelijke kosten). Dit als gevolg van de positieve economische vooruitzichten.

Wanneer het nachtleven weer opengaat, is nog onbekend. In november besluit het kabinet of de verplichte nachtsluiting kan worden opgeheven.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van