Focus op kernmarkten

HEMA sluit ook de winkels in Spanje

23 september 2021 10:55 Aangepast: 24 september 2021 08:43
Een HEMA in Barcelona. Beeld © ANP / Rias Immink

De HEMA trekt zich terug uit Spanje. De zes winkels die het daar heeft, zullen in de loop van volgend jaar hun deuren sluiten.

Dat maakt de winkelketen vandaag bekend. Het Spaanse avontuur heeft wanneer de winkels dicht gaan zo'n acht jaar geduurd. In juni 2014 opende de eerste winkel in Madrid.

De sluiting van de Spaanse HEMA's komt niet als een verrassing. Ceo Saskia Egas-Reparaz maakte bij haar aantreden bekend dat de warenhuisketen zich zal concentreren op de kernmarkten Nederland, België, Luxemburg en Frankrijk.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

HEMA trekt zich na de zomer terug uit het Verenigd Koninkrijk

'Leidende positie niet mogelijk'

HEMA richt zich op die landen waar een leidende positie in de markt van het 'alledaagse leven' en duurzame groei mogelijk zijn, aldus Egas-Reparaz. Dat is in Spanje niet mogelijk, zegt zij.

Nog geen drie maanden geleden maakte HEMA ook al bekend de winkels in het Verenigd Koninkrijk na de zomer te sluiten. Ook daar had HEMA maar zes winkels.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

HEMA lijdt 215 miljoen euro verlies in chaotisch coronajaar

Wilde plannen

In de afgelopen jaren zette HEMA juist in op winkels in nieuwe landen. Zo heeft het in Europa ook winkels in Duitsland (18) en Oostenrijk (4). Daarnaast zijn er winkels in Abu Dhabi en er waren plannen om nog meer winkels in het Midden-Oosten te openen.

In de Verenigde Arabische Emiraten (waarvan Abu Dhabi er één is) zijn er nu acht HEMA's en in Saoedi-Arabië is er één. Die winkels worden niet door HEMA zelf, maar door een ander bedrijf uitgebaat. Ook zijn er vestigingen in Qatar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Saskia Egas Reparaz gaat HEMA leiden: sportieve verbinder

Mexico en de VS

Verder is er een webshop in Mexico en HEMA had plannen om daar 200 winkels openen. Er waren zelfs plannen om uit te breiden naar India en Thailand. maar daar is niets van gekomen.

HEMA wilde ook om winkels te openen in Canada, maar daar is het nog niet van gekomen. Wel verkoopt Walmart spullen van HEMA op de website.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Staat overwoog om voor 50 miljoen HEMA-aandelen te kopen'

Nederland belangrijkste land

Voor HEMA is Nederland nog altijd verreweg de belangrijkste markt. Daar zijn zo'n 550 van de circa 800 vestigingen. In België en Luxemburg zijn er circa 100 en in Frankrijk ongeveer 70.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van