Ga naar de inhoud
Doetinchem en Winterswijk

Ziekenhuistop vangt kwart miljoen euro aan ontslagpremies na fusieflop

Beeld © ANP

Het mislukte Achterhoekse fusieziekenhuis Santiz heeft drie ontslagen bestuurders vorig jaar ruim een kwart miljoen euro aan afkoopsommen betaald. Topman Chrit van Ewijk ontving 174.000 euro. Twee andere bestuurders streken samen bijna een ton op.

Dat blijkt uit onderzoek door RTL Z.

Van Ewijk werd in 2015 bestuurder van het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem. Onder zijn leiding fuseerde de zorginstelling een jaar later met Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk, tot Santiz.

Fusie op de klippen

Maar januari vorig jaar moest de ziekenhuis-topman vertrekken, nadat er in Winterswijk hevige onrust was ontstaan over de overheveling van zorg naar Doetinchem. Niet veel later liep de fusie op de klippen.

Tweede
Lees ook:
Tweede man Van Gogh Museum kreeg ontslagpremie van 75.000 euro

Eind april 2020, toen ook Van Ewijks opvolger was vertrokken, kondigde Santiz aan zichzelf op te splitsen. Als gevolg van de bestuurscrisis kwamen de ziekenhuizen negen maanden onder verscherpt toezicht van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd te staan.

Afkoopsom 174.000 euro

Uit de kleine lettertjes van de met grote vertraging openbaar gemaakte jaarrekening over 2020 van het ziekenhuis blijkt nu dat Van Ewijk niet met lege handen vertrok.

De geflopte bestuurder ontving een ontslagvergoeding van 74.526 euro. Daarnaast betaalde het ziekenhuis na zijn vertrek nog zes maanden salaris door, ofwel 99.800 euro. Daarmee komt de totale vertrekregeling uit op ruim 174.000 euro.

Nog
Lees ook:
Nog veel excessieve ontslagvergoedingen betaald met publiek geld

Dat is opmerkelijk, want onder de Wet Normering Topinkomens (WNT) mogen bestuurders in de publieke sector een maximale vertrekpremie van 75.000 euro ontvangen, in principe inclusief salarisdoorbetaling na vertrek.

Volgens woordvoerster Saskia Steenbergen is de vertrekregeling van Van Ewijk getoetst door juristen en deskundigen van de externe accountant en voldoet deze aan de WNT, die voor salarisdoorbetaling enkele uitzonderingen kent. 

Nog twee afkoopsommen

Van Ewijks opvolger Rolf de Folter, die binnen twee maanden zijn koffers alweer kon pakken, verliet het ziekenhuis evenmin zonder afkoopsom. Zijn ultrakorte dienstverband leverde hem 53.600 euro aan salaris op, en nog eens 26.800 euro aan vertrekpremie.

Ontslag
Lees ook:
Ontslag topvrouw kost waterbedrijf PWN ruim 200.000 euro

En ook de derde ex-bestuurder van Santiz, Bijar Altalabani, die in augustus vorig jaar vertrok, kreeg geld mee. De Santiz-vestiging in Winterswijk - dat sinds de ontvlechting weer Streekziekenhuis Koningin Beatrix heet - betaalde hem een vertrekpremie van ruim 70.000 euro.

Zorggeld

Daarmee komt het prijskaartje aan afkoopsommen als gevolg van de bestuurscrisis en de mislukte fusie in totaal op ruim 270.000 euro. Dat dit geld nu niet bij de zorg terecht is gekomen, erkent woordvoerster Steenbergen in een reactie.

"Maar het zijn vergoedingen die nu eenmaal zo zijn afgesproken en voldoen aan de Wet Normering Topinkomens. Het is een uitvloeisel van de fusieperikelen, die wij achter ons hebben gelaten. Het is nu van belang dat de ziekenhuizen weer in rustiger vaarwater zijn gekomen."

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief