Ga naar de inhoud
Groeien in de EU

Online supermarkt Picnic haalt 600 miljoen op, Bill Gates stapt in

Mede-oprichter Michiel Muller van Picnic. Beeld © ANP

De Nederlandse online supermarkt Picnic heeft opnieuw een megabedrag bij investeerders opgehaald. Een groep geldschieters onder leiding van een liefdadigheidsstichting van Bill Gates steekt 600 miljoen euro in het bedrijf.

Dat heeft Picnic vandaag bekend gemaakt. Het bedrijf werd in 2015 opgericht door drie Nederlandse ondernemers, en wist sindsdien grote bedragen bij investeerders op te halen. Tot de aandeelhouders behoren de vermogende Nederlandse families Fentener van Vlissingen (SHV) en De Rijcke (Kruidvat).

Groeien in Europa

De online supermarkt, die boodschappen thuis bezorgt met elektrische vrachtwagentjes, wil het verse kapitaal investeren in groei in Europa. Vooral in Duitsland en Frankrijk zegt de onderneming te willen uitbreiden.

Picnic begon de dienstverlening bij onze oosterburen in 2018. Destijds stapte ook het Duitse supermarktconcern Edeka in als aandeelhouder. Sinds dit voorjaar is de online super actief in Frankrijk.

Nederlandse
Lees ook:
Nederlandse superrijken pompen 100 miljoen in Picnic

Picnic boekte in 2019 een verlies van 44 miljoen euro, en maakte nog geen resultaten over 2020 bekend.

Bill Gates

De nieuwste kapitaalinjectie wordt geleid door de Bill & Melinda Gates Foundation Trust. Dat is de vermogensbeheerder van de liefdadigheidsstichting van Microsoft-oprichter Bill Gates en zijn ex-vrouw. De stichting gebruikt de opbrengst van haar investeringen voor onder meer gezondheidsprojecten en armoedebestrijding.

Mede-oprichter Joris Beckers van Picnic zegt in een verklaring 'ontzettend trots te zijn om te gaan samenwerken met de Bill & Melinda Gates Foundation'. Volgens het bedrijf boekt het inmiddels een jaaromzet van 1 miljard euro, gerekend met de verwachte omzet in de laatste maand van 2021.