Conflict dreigt

Schiphol wil tarief voor vliegmaatschappijen met 40 procent verhogen

16 september 2021 10:42 Aangepast: 16 september 2021 13:17
Archieffoto van Schiphol. Beeld © ANP

Schiphol en tientallen luchtvaartmaatschappijen dreigen keihard met elkaar in aanvaring te komen, nu de luchthaven de tarieven voor het landen en aanleggen van vliegtuigen met 40 procent wil verhogen.

Een woordvoerster van Schiphol bevestigt dat er 'momenteel inderdaad over tariefsverhogingen wordt gesproken', in een reactie op eerdere berichtgeving door het Financieele Dagblad (FD) vandaag. "De uitkomsten zijn afhankelijk van die gesprekken, dus daarom kunnen we er nog niet veel meer over zeggen."

Tariefsverhoging 40 procent

Volgens het FD wil Schiphol de havengelden die vliegmaatschappijen betalen de komende jaren in stappen met 40 procent verhogen. Daarmee hoopt de luchthaven een deel van zijn coronaverliezen te kunnen doorbelasten aan zijn gebruikers.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Schiphol wil meer geld van de overheid: 'Extra steun zou zeer welkom zijn'

Schiphol verwacht door de coronacrisis minstens 1 miljard euro aan inkomsten mis te lopen. De voorgestelde tariefsverhogingen moeten naar verluidt 380 miljoen euro opleveren. KLM zou als grootste gebruiker van de luchthaven opdraaien voor ruim de helft van dat bedrag.

Vorige maand zei Schiphol-topman Dick Benschop tegen RTL Z dat de luchthaven ook extra financiële steun van de overheid wil, om het hoofd boven water te kunnen houden.

Onacceptabel

De belangengroep van luchtvaartmaatschappijen Barin is woedend en zou juridische stappen overwegen, meldt het FD.

De luchtvaartmaatschappijen vinden het 'onacceptabel' dat Schiphol een deel van zijn exploitatieverliezen op hen probeert te verhalen. Zij hebben zelf zware verliezen geleden als gevolg van de coronacrisis en hebben in 2020 en 2021 veel minder gebruik gemaakt van start- en landingsbanen van de luchthaven.

De woordvoerster van Schiphol kon daar vanochtend nog niet op reageren. Barin-voorzitter Marnix Fruitema wilde zijn uitlatingen in de krant vandaag niet verder toelichten. "De gesprekken lopen nu, daar laten wij het voorlopig even bij", laat hij via een medewerker weten.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van