Ga naar de inhoud
'Duurdere kleding'

Primark wil duurzamer worden, maar 'we moeten uiteindelijk minder kleding kopen'

Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Harold Versteeg

Primark, de kledingdiscounter die nu nog vooral bekend is van hele goedkope kleding die niet lang mee gaat, wil duurzamer worden. In 2030 moet alle kleding die het verkoopt van gerecycled of duurzaam materiaal gemaakt zijn.

"Uiteindelijk zullen we minder kleding moeten kopen, die wel beter en dus ook duurder is", zegt Natascha van der Velden, onderzoeker aan de faculteit Industrieel Ontwerp aan de TU Delft.

Ze reageert daarmee op het voornemen van de Ierse winkelketen Primark om duurzamer te worden. Nu nog hebben veel consumenten bij de naam Primark het beeld van grote rekken, met extreem goedkope kleding, die je misschien maar een paar keer draagt.

60
Zie ook:
60 badkuipen water voor één spijkerbroek: dat kan duurzamer

Maar dat wil Primark veranderen. In 2025 moet de kleding al langer mee kunnen, twee jaar later moet Primark-kleding te recyclen zijn en in 2030 moet in alle kleding die het gaat maken gerecycled of duurzamer materiaal verwerkt worden.

De uitstoot van CO2 in de hele keten van toeleverancier tot consument moet daardoor halveren. Ook wil Primark dat het gebruik van eenmalig plastic in 2027 hebben uitgebannen en het wil dat medewerkers bij toeleveranciers beter betaald worden.

Consument
Lees ook:
Consument wil wel duurzaam, maar niet duur: 'Winkels aan zet'

De kosten zullen maar bescheiden stijgen, denkt Primark en het bedrijf verwacht dat dat de winst niet zal drukken. Primark denkt dat door de maatregelen de omzet zal stijgen, ook door nieuwe klanten te trekken.

'Minder, maar duurdere kleding'

"Er zijn genoeg technieken en materialen die ervoor kunnen zorgen dat kleding veel langer meegaat", aldus Van der Velden. Maar ze denkt dat we er niet aan zullen ontkomen dat consumenten minder kleding zullen kopen.

Die kleding zal dan wel van een betere kwaliteit en daarmee duurder zijn, denkt ze.

Zalando
Lees ook:
Zalando stapt in tweedehands: 'Stimuleert eigen verkoop'

'Duurzame kleding hangt al in je kast'

"Maar de meeste duurzame kleding hangt al in je kledingkast", aldus Van der Velden. Als er iets van je kleding stuk gaat, dan hoef je het niet meteen te vervangen, vindt ze.

Toch ligt de verantwoordelijkheid voor duurzame kleding ook bij de partijen die het maken en op de markt brengen, zegt Van der Velden. "Die kunnen verduurzamen."

Bekijk ook deze video:

04:17
Wie is de man achter Primark?