Reisrestrictie

KLM wil dat ongevaccineerde piloten en stewardessen zich registreren

14 september 2021 13:29 Aangepast: 14 september 2021 18:59
Een werkneemster van KLM op Schiphol, begin november 2020. Beeld © ANP

Luchtvaartmaatschappij KLM wil met ingang van vandaag van het vliegend personeel weten of het is gevaccineerd of niet. Het bedrijf wil dit weten om te kunnen blijven vliegen naar landen met een inreisverbod voor mensen die niet zijn ingeënt. Er komt geen vaccinatieplicht, belooft KLM.

Ongevaccineerde crewleden wordt gevraagd om dit te melden bij KLM Health Services. "Het is echt vrijwillig", benadrukt woordvoerder Eveline Petit.

Het dochterbedrijf van KLM geeft de informatie vervolgens door aan de planningsafdeling van het moederbedrijf, meldt KLM. Personeel dat niet is gevaccineerd zal niet worden ingezet op vluchten naar landen 'die inreiseisen stellen waaraan zij niet voldoen'.

Registratie reisrestrictie

De registratie is volgens KLM niet veel meer dan de werkwijze van het bedrijf voor personeel dat reisbeperkingen heeft om 'persoonlijke, visum- of gezondheidsredenen'. Ook dan krijgt personeel een reisrestrictie achter zijn of haar naam, waar de planningsafdeling rekening mee kan houden. 

Dankzij deze constructie, zoals Petit het omschrijft, houdt KLM zich aan de regelgeving. Het bedrijf mag zelf namelijk niet aan personeel vragen of het gevaccineerd is en deze gegevens vervolgens bewaren. Dat is in strijd met privacywet AVG.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Leaseplan voert als eerste bedrijf vaccinatieplicht in voor personeel

Een bedrijfsarts of arbodienst mag dit wel, vertelt Pascal Besselink, arbeidsrechtadvocaat van juridisch dienstverlener DAS. Het doorgeven van deze informatie aan de werkgever mag vervolgens niet. De bedrijfsarts of arbodienst mag het bedrijf wel doorgeven of personeel bepaald werk wel of niet kan doen.

En in het geval van KLM zou dat ook het doorgeven van een lijst met namen kunnen zijn die niet naar een bepaald land kunnen vliegen. Dit kan zonder te melden dat de reden voor de reisrestrictie is dat zij niet gevaccineerd zijn, legt Besselink uit. 

Worsteling bedrijven

Volgens hem toont het plan van KLM de worsteling voor bedrijven aan. "Je mag geen gegevens verwerken en er is geen vaccinatieplicht maar als internationaal opererend bedrjif zoals KLM heb je wel te maken met verschillende vaccinatieregimes waar je je aan moet houden", zegt hij. 

"KLM mag het wel vragen van haar passagiers, maar niet van haar eigen personeel dat in hetzelfde vliegtuig zit", voegt hij nog toe. Of het mag wat de maatschappij doet, durft hij niet te zeggen. "Het hangt ook heel erg af van hoe ze het gaan uitvoeren."

Geen vaccinatiebewijs

De leidinggevende van de betreffende piloot of steward krijgt niets te weten als iemand zich registreert, belooft KLM. Wat de consequenties zijn als iemand zich niet meldt en vervolgens een land niet inkomt omdat hij geen vaccinatiebewijs kan laten zien, is onduidelijk. Dat is koffiedik kijken, aldus Petit. 

In Trinidad & Tobago geldt vanaf 16 oktober een vaccinatieplicht voor crewleden van vliegtuigmaatschappijen. En er zullen meer landen volgen, verwacht KLM. Het bedrijf heeft signalen dat Canada ook gaat eisen dat vliegtuigpersoneel is gevaccineerd. De maatschappij is net weer gaan vliegen naar dat land. 

Roosterproblemen

Personeel dat vanwege de registratie niet mee mag op bepaalde vluchten, gaat KLM proberen in te roosteren op vluchten waar geen inreisbeperkingen gelden. "Maar naarmate meer landen inreiseisen gaan stellen, kan dit leiden tot grote operationele problemen voor KLM", aldus het bedrijf. 

Dat komt ook omdat het bedrijf bang is voor een vaccinatieplicht in landen waar het overheen vliegt. Ook dan kan de vaccinatieplicht voor KLM gelden, voor het geval dat een vliegtuig in de problemen komt en een noodlanding moet maken. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe kansrijk is de vaccinatiedrang van Leaseplan?

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van