Tot 16,7 miljard euro

Miljardenclaim tegen banken vanwege te veel betaalde rente

10 september 2021 21:09 Aangepast: 11 september 2021 10:42
Beeld © Robin van Lonkhuijsen/ANP

ING, Rabobank en ABN Amro moeten 4,2 miljard tot 16,7 miljard euro terugbetalen aan consumenten omdat die tientallen jaren te veel aan variabele rente hebben betaald. Doen ze dat niet vrijwillig, dan volgt een rechtszaak.

Daarmee dreigt belangenorganisatie Qollect dat een claim voorbereidt. De kwestie draait om zogeheten variabele rente en heeft betrekking op alle kredietsoorten, zoals doorlopende kredieten, hypotheken en rood staan. Naar schatting zijn ongeveer acht miljoen Nederlandse consumenten benadeeld, aldus Qollect.

'De hand gelicht'

"Variabele rente betekent dat de rente die je betaalt stijgt als de marktrente stijgt en daalt als de marktrente daalt", zegt Adriaan de Gier, advocaat gespecialiseerd in schadeclaims en medeoprichter van Qollect. "Het eerste hebben banken graag gedaan, maar met het verlagen van de rente hebben ze op grote schaal de hand gelicht."  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Ruim 200.000 klanten ABN krijgen deel 'woekerrente' terug

ABN Amro kwam eerder deze week in overleg met de Consumentenbond tot een regeling voor te veel betaalde rente voor doorlopend krediet. De bank zette daarvoor 250 miljoen euro opzij. Volgens De Gier dekt dat bedrag nog niet 15 procent van wat de bank eigenlijk zou moeten betalen.

Gratis inschrijven

Volgens hem wacht de banken van zakelijke klanten eenzelfde claim, Hoeveel bedrijven zijn benadeeld en hoe groot die schade is, moet nog worden uitgezocht. Volgens De Gier gaat het daarbij om nog grotere bedragen dan de 16,7 miljard euro.

Claimclub Qollect werd recent opgericht. De club hoopt dat 5000 gedupeerde consumenten zich melden. Zij kunnen zich gratis inschrijven, maar moeten bij een eventuele winst een percentage van de opbrengst betalen. Bij een schikking gaat het om 10 procent, bij een rechtszaak om het dubbele.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van