Ga naar de inhoud
Schadeclaim afgewezen

Nederlandse producent en distributeur slaags over Netflix-serie

Deel van de cast van 'Keizersvrouwen' tijdens de première van de misdaadserie in 2019. Beeld © ANP

Rond de Vlaams-Nederlandse misdaadserie 'Keizersvrouwen', die sinds maart wereldwijd te zien is op Netflix, is een keihard conflict tussen de producent en de filmdistributeur uitgebarsten. Dutch Filmworks eiste 40.000 euro schadevergoeding, maar kan daar voorlopig naar fluiten.

Dutch Filmworks in Utrecht is naar eigen zeggen de belangrijkste onafhankelijke distributeur van films en televisieseries in de Benelux. Het bedrijf van eigenaar en directeur Willem Pruijssers zorgt er onder meer voor dat films en televisieseries worden aangekocht door bioscopen, televisiezenders en streamingdiensten.

Keizersvrouwen

In de herfst van 2018 sloot Dutch Filmworks een distributieovereenkomst met Keizersvrouwen Production BV, het bedrijf waarmee producent Reinier Selen en scenarioschrijver Ian Ginn de gelijknamige televisieserie maakten.

'Keizersvrouwen' is een dramaserie over het dubbelleven van de vrouw van een gemeenteambtenaar, die wordt meegezogen in een criminele wereld vol seks, drugs en geweld.

Fan
Lees ook:
Fan van Penoza? Dan MOET je deze serie kijken

De serie ging in de herfst van 2019 in première, en was vervolgens te zien bij AvroTros. Sinds maart is de serie wereldwijd te bekijken via Netflix, onder de naam Women of the Night.

Ondanks succes conflict

Maar ondanks dat succes liep de samenwerking tussen de producent en de distributeur niet op rolletjes. Uit een onlangs openbaar geworden uitspraak van de rechtbank Amsterdam blijkt dat de partijen elkaar al ruim een jaar dwarszitten.

Wortel van het conflict zijn bepaalde rechten, die Dutch Filmworks volgens producent/schrijver Ginn ten onrechte aan Netflix verleende. Volgens Ginn kon de distributeur helemaal niet over die rechten beschikken.

Mail aan Netflix

Volgens hem wees hij Dutch Filmworks daar vorig jaar al op, maar was er niets met dat bezwaar gedaan. Op 24 maart stuurde Ginn daarom een e-mail aan Netflix waarin hij schreef dat de streamingsdienst niet de rechten op onder meer 'afgeleide producten' had, zoals remakes.

In de mail vroeg hij Netflix ook om het contract daarop aan te passen. Dat zou nodig zijn, omdat hij inmiddels onderhandelde over een remake van de serie met een Amerikaanse partij.

Reputatieschade

Dutch Filmworks beschouwde de brief aan Netflix als de spreekwoordelijke druppel. Volgens directeur Pruijssers was de brief 'achter zijn rug om' naar zijn grootste klant gestuurd.

Meer
Lees ook:
Meer werk in filmindustrie door de komst van streamingsdiensten

Ook zouden Ginn en Selen de professionaliteit en betrouwbaarheid van de distributeur al vaker bij Netflix 'ernstig in twijfel' hebben getrokken. Daardoor zou zijn bedrijf reputatieschade hebben geleden. Eerder al zou de producent ook al onderhandelingen met NPO hebben doorkruist.

Naar de rechter

Toen Ginn en zijn productiebedrijfje weigerden om Netflix een excuusbrief te sturen, stapte de distributeur naar de rechter met een fors eisenpakket. Zo eiste hij een verbod op negatieve uitlatingen tegen Netflix of andere zakelijke relaties, op straffe van een dwangsom.

Ook zouden de producenten een rectificatiebrief aan Netflix moeten sturen, en ruim 30.000 euro aan juridische kosten en een 'redelijk voorschot' van 10.000 euro wegens reputatieschade moeten betalen.

Opgeblazen

Maar volgens de voorzieningenrechter van de rechtbank Amsterdam overdrijft de distributeur de zaak. De brief van Ginn zou een zakelijke uiteenzetting zijn geweest van diens standpunt. Ook wist de distributeur niet hard te maken dat Netflix aanstoot aan de brief heeft genomen, of dat Dutch Filmworks daardoor schade leed.

Nederlandse
Lees ook:
Nederlandse content sneller op Netflix dankzij Undercover

Dutch Filmworks heeft 'een en ander tot te grote proporties opgeblazen', aldus de uitspraak. De eisen van de distributeur zijn daarom door de voorzieningenrechter afgewezen.

Overigens wees de rechter ook de tegeneisen van de producent af. Die wilde dat Dutch Filmworks zou worden verboden inbreuk te maken op auteursrechten, en gedwongen zou worden om Netflix te laten weten dat het niet beschikt over de omstreden rechten.

Netflix haakt af

Netflix heeft inmiddels laten weten geen tweede seizoen, spin-offs of andere afgeleide werken als een remake van 'Keizersvrouwen' aan te kopen.

Dat is mogelijk een teleurstelling voor beide Nederlandse partijen, maar daardoor hoeven Ginn en zijn productiebedrijf zich volgens de voorzieningenrechter in elk geval geen zorgen meer te maken over inbreuk op hun rechten.

Dankbaar

Ginn laat weten blij te zijn dat de rechter hem grotendeels in het gelijk heeft gesteld. Volgens hem heeft Netflix inmiddels ook bevestigd dat ze geen rechten heeft op een remake, en aangegeven de licentieovereenkomst te zullen aanpassen. "Dat is alles wat ik nodig had, en ik ben de rechter erg dankbaar." 

Pruijssers reageerde niet op verzoeken om een toelichting op de uitspraak. Volgens advocaat Hans Bousie van Dutch Filmworks beraadt de distributeur zich op een hoger beroep. "Meer kan ik er niet over zeggen."