Verrassende kopers

Deutsche Telekom verkoopt Nederlandse dochter T-Mobile

07 september 2021 07:41 Aangepast: 07 september 2021 17:41
Beeld © T-Mobile

De Duitse telecomgigant Deutsche Telekom heeft haar Nederlandse dochter T-Mobile verkocht aan twee investeringsfondsen. Het Britse Apax en het Amerikaanse Warburg Pincus betalen 5,1 miljard euro voor het bedrijf.

Dat hebben T-Mobile en de investeerders vanochtend in persberichten bekend gemaakt.

Ook minderheidsaandeelhouder Tele2 Sverige verkoopt zijn aandelen aan de twee investeerders. Het Zweedse telecombedrijf bracht de Nederlandse activiteiten begin 2019 onder bij T-Mobile, in ruil voor een kwart van de aandelen.

Merken blijven bestaan

Volgens T-Mobile zal de overname geen gevolgen hebben voor de strategie en het aanbod van het Nederlandse telecombedrijf. De merken T-Mobile, Tele2, Ben en Simpel zullen blijven bestaan. 

Deutsche Telekom had dit voorjaar al aangekondigd op zoek te gaan naar een koper voor de Nederlandse dochter. De Duitsers willen de opbrengst deels gebruiken om hun belang in de Amerikaanse telecomaanbieder T-Mobile US te vergroten. 

Ambani afgetroefd

Afgelopen weken leek de rijkste man van Azië, de Indiase tycoon Mukesh Ambani, hoge ogen te gooien als potentiële koper van het Nederlandse telecombedrijf. Nu blijkt hij dus toch afgetroefd door de twee investeringsfondsen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rijkste man Azië mengt zich in strijd om T-Mobile: dit is waarom

Deutsche Telekom was 21 jaar actief op de Nederlandse telecommarkt. Aanvankelijk waren zij met Belgacom en Tele Danmark een van de eigenaren van Ben. In 2003 werden de Duitsers de enige eigenaar en doopten zij het bedrijf om in T-Mobile.

Sterke nummer drie

Vier jaar later werd branchegenoot Orange Nederland gekocht. In 2019 volgde Tele2 en een jaar later werd Simpel overgenomen.

Vooral door de fusie met Tele2 groeide T-Mobile uit tot een geduchte concurrent van KPN en VodafoneZiggo, tot dan toe met afstand de twee grootste partijen op de telecommarkt.

Ervaren investeerders

De twee nieuwe eigenaren van T-Mobile benadrukken dat zij het bedrijf verder willen laten groeien in marktaandeel en aantal klanten.

Daarbij wijzen zij erop dat zij al eerder bij grote telecomdeals betrokken waren. Zo investeerde Apax in de telecombedrijven Orange Switzerland en Wind Telecom. Warburg Pincus zat bijvoorbeeld tussen 2005 en 2013 in kabelbedrijf Ziggo.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Keihard oordeel Ondernemingskamer over beleid PCM

Apax is een beruchte naam in Nederland. De Britse investeringsmaatschappij raakte hier in opspraak door tussen 2004 en 2007 als grootaandeelhouder het krantenconcern PCM leeg te halen.

Prijs is hoog

Volgens marktkenner Rudolf van der Berg van telecomadviesbedrijf Stratix is de prijs die de investeerders betalen voor T-Mobile 'aan de hoge kant'. Die hoge prijs wordt volgens hem verklaard door de sterke positie van T-Mobile als grootste mobiele aanbieder in Nederland en de aantrekkelijke groeipotentie op het vaste net.

"In Nederland wordt komende jaren veel glasvezel uitgerold. T-Mobile hoopt daar een substantieel deel van te krijgen, ten koste van VodafoneZiggo en misschien ook KPN", zei Van der Berg in de uitzending van RTL Z.

"Warburg leek ooit ook een te hoge prijs te betalen voor Ziggo, maar wist daar toch geld mee te verdienen. Ze kunnen daar vast heel goed rekenen. Telecombedrijven hebben een heel goede kasstroom, omdat wij allemaal netjes onze abonnementen betalen. Ook de ebitda-marges zijn hoog. Vandaar dat het een fijne investering is." 

Koersstijging KPN

Beurscommentator Hans de Geus is verrast dat de koers van concurrent KPN vanochtend op de beurs na het nieuws met zo'n 4 procent steeg. "Het klinkt niet logisch, nu T-Mobile onder de nieuwe eigenaren waarschijnlijk meer geld en middelen krijgt om feller te concurreren."

Wel wijst De Geus erop dat KPN al langer wordt genoemd als mogelijk overnamehapje. "Misschien is de koersstijging het gevolg van de gedachte dat KPN na deze overname nu ook eens aan de beurt kan zijn."

Telecomkenner Van der Berg denkt dat de koersstijging van KPN het gevolg is van opluchting onder beleggers over de uiteindelijke koper. "Men is blij dat er geen Indiase of Franse prijsvechter de Nederlandse markt in komt."

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van