Ga naar de inhoud
Minder mensen nodig

Nieuwe machine Bol.com pakt pakketjes (eindelijk) op maat in

De inpakmachine vouwt de doos om de producten heen. Beeld © Bol.com

Als je het leest denk je misschien: was dat er niet allang? Met een nieuwe inpakmachine kunnen ze bij Bol.com nu meerdere producten in één doos verpakken, in een op maat gemaakt pakket. Geen enorme dozen meer dus voor het versturen van schoenveters of oordopjes.

Het is al jaren een veelgehoorde klacht: waarom worden er zulke enorme dozen gebruikt voor het versturen van kleine producten? Zeker als er meerdere kleine spullen in één pakket verstuurd moeten worden, gaat het nogal eens mis.

Met verspilling van verpakkingsmateriaal tot gevolg, en meer uitstoot van busjes die nodig zijn voor het vervoeren van (te) grote dozen.

Apparaat vouwt de doos

Bol.com heeft nu naar eigen zeggen een wereldprimeur: het heeft samen met de Italiaanse machinebouwer CMC een volautomatische inpakmachine ontwikkeld. Daarmee kan een doos op maat worden gemaakt voor het verzenden van meerdere producten tegelijk.

De machine is in feite een hele straat die producten afhandelt, van pak 'm beet drie meter breed en tien meter lang. Het apparaat scant de producten die mee moeten in één pakket, snijdt een doos op het juiste formaat en vouwt die vervolgens om de spullen heen.

De doos gaat dan op de lopende band door naar het sorteercentrum. Al die tijd komen er geen mensenhanden aan te pas.

'Grootste uitdaging'

Volgens Bol.com bestond er nog geen apparaat dat meerdere producten van een verschillend formaat op maat kon inpakken. In een persbericht noemt Vincent Weijers, directeur logistiek & operatie, het 'de grootste uitdaging in de e-commerce'.

"Er waren wel machines die meerdere producten van hetzelfde formaat kunnen verpakken", licht woordvoerder Joost Morel toe aan RTL Z. "Maar niet machines die bijvoorbeeld een knuffel, boek en bus deodorant bij elkaar kunnen inpakken. En aangezien wij 33 miljoen verschillende artikelen verkopen, met ongeveer evenveel verschillende maten, was dat voor ons niet geschikt."

Prijzen
Lees meer:
Prijzen containervervoer door het dak: alles wordt duurder, óók de Action

Investering

Het apparaat kan maximaal 450 tot 500 pakketten per uur aan, wat betekent dat een deel van de pakketten nog met de hand ingepakt moet worden. Komend jaar wil de webgigant vijf van deze machines in gebruik gaan nemen, en 'binnen enkele jaren' tien.

Welke investering gemoeid is met de aankoop van de apparaten wil Bol.com niet kwijt. Ook de geschatte besparing aan verpakkingsmateriaal kan het bedrijf nog niet kwantificeren op dit moment, aldus de woordvoerder.

Minder mensen nodig

Wel is duidelijk dat de machines een besparing in mankracht gaan opleveren. Er zijn immers minder mensen nodig voor het inpakken van de pakketten met meerdere producten, wat nu nog met de hand wordt gedaan.

Volgens de woordvoerder wordt er straks niet 'met veel minder mensen' gewerkt, omdat de mensen anders kunnen worden ingezet, maar is er wel degelijk verschil te zien op het moment dat er met 5 à 10 machines gewerkt gaat worden.