Duurzame verwarming

Grotere terrassen, meer heaters? Dit najaar zijn het vooral warmtekussens

02 september 2021 15:25 Aangepast: 02 september 2021 19:57
Een horeca-ondernemer in Breda in de weer met zijn terrasheaters. Beeld © ANP Foto

Grotere terrassen die dankzij corona ook nog eens in de winter mogen blijven staan zijn goed nieuws voor de horeca én voor de verkopers van terrasverwarmers. Zitten die er dit najaar warmpjes bij?

Vorig jaar gaven veel gemeenten horecagelegenheden de mogelijkheid om kosteloos een groter terras uit te baten. Op die manier konden café's hun klanten op anderhalve meter bedienen, in lijn met de coronamaatregelen.

Niet overal hosanna

Veel gemeenten zetten deze lijn nu door. Zoals Amsterdam: daar kunnen bijna 1200 horeca-ondernemers hun tijdelijke vergunning voor een groter terras laten verlengen tot 1 maart 2022. 

Die terrassen zullen op een gegeven moment verwarmd moeten worden. Goed nieuws voor de verkopers van heaters en andere terrasverwarming, zou je zeggen. Toch is het niet voor al die ondernemers hosanna.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ondernemend Nederland snakt naar herstelplan

Vanuit de horeca ziet Goof van Nunen, mede-eigenaar van terrasheater.nl, de aanvragen voor heaters weer toenemen nu de zomer op zijn einde loopt.

Maar een vergroot terras zomaar even van verwarming voorzien, is gemakkelijker gezegd dan gedaan. "Vaak is de gevel van je café of restaurant je reikwijdte qua verwarming", aldus Van Nunen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aantal horecazaken in 2020 steeg ondanks corona

Een gasleiding trek je namelijk niet zomaar door. "Dat kost veel en het is veel werk", zegt Van Nunen. "Je moet verder rekening houden met de druk, je kunt niet ongebreideld heaters blijven aansluiten. Bovendien: hoe lang mag je het grotere terras houden en überhaupt nog met gas verwarmen?" 

Haken en ogen

Hij ziet dat de vraag verschuift naar elektrische heaters - waar ook weer haken en ogen aanzitten. "Dan zit je met capaciteit, hoeveel groepen je hebt om elektra op aan te sluiten. Elektra is makkelijker aan te leggen, maar het is niet alsof we opeens heel veel meer heaters verkopen." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Terrasverwarming aanschaffen? Let op deze 4 dingen

Ook niet van die losse heaters, op een gasfles? Van Nunen lacht. "Die zijn inderdaad relatief eenvoudig in de aanschaf, maar daar is dan ook een enorme run op geweest. Voor de zomer waren ze al uitverkocht, je kunt ze pas in januari weer krijgen."

Run op heaters

Reden? Leveringsproblemen, zoals in zoveel sectoren.

"Die losse heaters komen normaal per container uit China. Het devies is nu 'voorraad is king', in plaats van 'cash is king'. We anticiperen hier zoveel mogelijk op, een groot deel kopen we al in Europa, maar er is altijd wel één onderdeel dat uit China moet komen", aldus Van Nunen.

"Ondernemers kunnen onze kussens nu op de extra terrasruimte gebruiken en straks weer op het gewone terras'"

Ook zonder leveringsproblemen waren losse heaters niet de heilige graal geweest voor horeca-ondernemers die hun terrassen uitbreiden. Veel gemeenten, ook Amsterdam, stellen hierbij als voorwaarde dat er geen extra terrasverwarming gebruikt mag worden.

Op twee manieren kansen

Andere bedrijven springen handig in op dit verbod. Sit & Heat bijvoorbeeld, dat warmtekussens verkoopt en zich met name richt op de horeca. Die kussens verwarmen de billen en ook - heel belangrijk - de rug van de terrasgast.

Ze gaan pas aan als je erop gaat zitten en hebben oplaadbare batterijen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kosten klimaatbeleid miljard euro per jaar hoger

Vorig jaar groeide Sit & Heat nog volgens verwachting, vanwege de eerste lockdown. Dit jaar verwacht commercieel directeur Jeroen Diks een verdubbeling qua orders en omzet. "We zien heel veel extra vraag. Ondernemers hebben vaak een goede zomer gehad en hopen nu het terrasseizoen te kunnen verlengen." 

Hun vergrote terrassen bieden Sit & Heat op twee manieren kansen, denkt Diks. "Veel gemeenten willen niet inboeten op verduurzaming, dus traditionele heaters zijn vaak uitgesloten. Plus, de extra terrasruimte is tijdelijk. Ondernemers kunnen onze kussens nu daar gebruiken en straks weer op het gewone terras."

Ook bij Sit & Heat lopen ze tegen materiaaltekorten aan, al zijn die wat minder dringend dan bij de concurrent. "Qua katoen is er veel minder beschikbaar", zegt Diks. "We hebben nu zo'n 100 kleurmogelijkheden voor kussens, in plaats van de 200 die we normaal hebben." 

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van