Ga naar de inhoud
Wil verder groeien

New York Pizza koopt Duitse keten met 32 vestigingen

Een drive-thru van New York Pizza in Goes. Beeld © ANP / Robin Utrecht

New York Pizza heeft het Duitse Stückwerk overgenomen. Daarmee wordt de Nederlandse pizzaketen in één klap een heel stuk groter in Duitsland. Het had zelf nog maar 2 Duitse vestigingen. Daar komen er nu 32 bij.

De doelstelling van New York Pizza is om uiteindelijk één van de grotere spelers in Duitsland te worden. De overname van Stückwerk is de eerste aanzet om dat te bereiken.

Duitsland is een interessante markt, Duitsers eten gemiddeld meer pizza's dan Nederlanders, weet Joost Geurtsen, directeur marketing van New York Pizza uit een onderzoek dat het bedrijf uitvoerde samen met KPMG. 

Duitsland is ook interessant omdat de ketens die er zijn zich vooral op één deelstaat richten, aldus Geurtsen. Door in het hele land te zitten kun je een grotere schaal bereiken, waardoor je bijvoorbeeld ook landelijk kunt adverteren.

Noren
Lees ook:
Noren kopen Nederlands New York Pizza, hebben vooral interesse in het deeg

Geld van aandeelhouder Orkla voor overnames

Hoeveel New York Pizza voor Stückwerk betaalt wil Geurtsen niet zeggen. De gesprekken met Stückwerk liepen al voordat met Orkla werd gesproken over een overname.

Op zich is er geld om meer overnames te doen. Dat moet dan wel worden besproken met het Noorse Orkla, dat sinds kort 75 procent van de aandelen van New York Pizza heeft en de overname financieel mogelijk maakt.

Eerder zei ceo Philippe Vorst al dat voor New York Pizza de overname van 75 procent van de aandelen een belangrijke stap is om te kunnen groeien.

Hoeveel geld er van Orkla beschikbaar is voor overnames wil Geurtsen niet kwijt. Orkla is een grote holdingmaatschappij waar zo'n 300 merken onder hangen en zit al een tijdje in de pizzabusiness. In Finland heeft het Kotipizza. Met New York Pizza is afgesproken dat Orkla in Duitsland en België zal groeien met het merk New York Pizza. 

Hoe
Lees ook:
Hoe New York Pizza de tweede pizzaketen van Nederland werd

Filialen openen én overnemen

Stückwerk is vooral actief in Noordrijn-Westfalen, dat is de deelstaat waar de twee filialen van New York Pizza, in Keulen, ook al zijn. Bekeken wordt of de vestigingen van Stückwerk kunnen worden omgedoopt in New York Pizza.

Maar New York Pizza wil ook in andere delen van Duitsland groeien. Om dat te bereiken zal het zelf vestigingen openen én er wordt gestreefd naar meer meer overnames. "We zijn in gesprek met heel veel verschillende partijen."

New York Pizza zal in ieder geval ook het eigen deeg in Duitsland introduceren bij Stückwerk.

New
Lees ook:
New York Pizza groeit 20 procent, 'corona een geluk bij een ongeluk'

België

New York Pizza wil verder ook nog groeien in België. Daar heeft het nu sinds december nog maar één filiaal, in Leuven. Maar aan het eind van het jaar zullen dat er zes zijn, aldus Geurtsen. New York Pizza wil in België niet groeien door overnames, maar alleen door zelf nieuwe vestigingen te openen.

Daarbij hangt het er vanaf of er goede ondernemers en goede panden kunnen worden gevonden.

De buitenlandse ambities zijn overigens wel wat teruggeschroefd. Zo was het begin januari nog de bedoeling om eind dit jaar tien vestigingen in België (eerst nog alleen in Vlaanderen) te hebben. Uiteindelijk zouden dat er zo'n honderd moeten worden.