Rechtszaak

Laatste sein op groen voor de Formule 1 op Zandvoort

31 augustus 2021 15:26 Aangepast: 31 augustus 2021 16:30
Het circuit van Zandvoort. Beeld © Sem van der Wal/ANP

De laatste poging om de Grand Prix op het circuit van Zandvoort te voorkomen, is gesneuveld. De voorzieningenrechter in Haarlem schorst de vergunning niet die de provincie Noord-Holland aan het Circuit Zandvoort heeft verleend.

Milieuorganisatie Mobilisation for the environment (MOB) spande de zaak aan: de natuurvergunning die de provincie Noord-Holland heeft verleend voor het evenement, was volgens MOB onrechtmatig verleend.

De voorzieningenrechter gaat daar niet in mee, ook omdat er nog een bodemprocedure loopt over de schade aan de natuur die MOB voorziet. Het niet doorgaan van de F1 zou direct leiden tot zeer grote schade en mogelijk faillissement voor Circuit Zandvoort en daarom laat de voorzieningenrechter de belangenafweging in het voordeel van het circuit uitvallen.

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Overhemden en een dorp vol vlaggen: Zandvoort springt in op F1-hype

Tijdens de inhoudelijke behandeling van het verzoek om een voorlopige voorziening van MOB liet de rechter doorschemeren te worstelen met de hamvraag: zorgt het evenement op het circuit van Zandvoort nou voor een toename of een afname van de hoeveelheid stikstof die het circuitpark veroorzaakt?

Meer of minder stikstof?

Het zorgt voor een afname, stelden het circuit en de provincie, die verantwoordelijk is voor de vergunningverlening. Want alles bij elkaar gaat het om 6134 kilogram stikstof per jaar die CircuitParkZandvoort (CPZ) nu nog mag veroorzaken, inclusief de Formule 1 en alle andere raceactiviteiten. En dat is een beperking van de hoeveelheid die CPZ eerder vergund was, aldus het tweetal, want die was ongelimiteerd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tienduizenden mensen naar Zandvoort voor de Grand Prix, maar hoe?

MOB vreest een toename en liet ingehuurde ingenieursbureaus de afgelopen maanden allerlei kritische kanttekeningen plaatsen bij het rekenwerk van de deskundige van het circuit. Rekenwerk over stikstof dus, waarmee de rechtbank in de bodemprocedure al zoveel moeite had dat het vorige maand een eigen deskundige inschakelde om alle sommen en aannames en uitgangspunten nog eens tegen het licht te houden.

Dit onderzoek gaat nog maanden duren, maar de race op Zandvoort staat dit weekeind voor de deur. Vandaar dat MOB een laatste poging deed om via de voorzieningenrechter natuurschade te voorkomen.

Meerdere rechtszaken

Natuur- en milieuorganisaties voerden de afgelopen jaren verschillende rechtszaken om de komst van de Formule 1 naar Zandvoort en de bijbehorende verbouwingen van het circuit te voorkomen. Ze stelden bijvoorbeeld dat de milieuvergunning voor de bouwwerkzaamheden te voortvarend was afgegeven.

Ook brachten ze in dat de verbouwingen schade toebrachten aan het rust- en voortplantingsgebied van de rugstreeppad en de zandhagedis. In deze zaken kregen ze nul op rekest, hoewel er dus nog wel onderzoek gedaan wordt naar de vergunningverlening rondom de race.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van